Anbefalt PC til videoredigering

I takt med den teknologiske utviklingen krever konsumenter av videobasert innhold stadig høyere produksjonskvalitet, enten det er snakk om spesialeffektene i en TV-serie eller cinematografien i en YouTube-video. Utfordringen ved dette er at det er lett å ende opp med å bruke utdatert utstyr, særlig om det er noen år siden siste innkjøp.

I denne artikkelen skal vi anbefale tre PC-er til videoredigering, slik at du eller ditt produksjonsselskap kan ta en velinformert kjøpsavgjørelse. Modellene som anbefales er henholdsvis en Windows-maskin, og to Macer, i ulike prisklasser. Dersom du er en mindre aktør eller privatperson med enklere behov, vil de rimeligere modellene gi deg mye datakraft for pengene.

Et større produksjonsselskap har selvfølgelig helt andre behov og innkjøpsbudsjett. Vi har derfor også valgt å inkludere det ypperste fra Windows- og Apple-leirene, for å vise hva maskiner rettet mot dette markedet kan tilby.  

Uansett hvilket operativsystem du eller ditt selskap sverger til, vil du her bli presentert for driftssikre maskiner som kan bidra til bedre arbeidsflyt og øke produktiviteten. Blant disse anbefalingene er sjansen stor for at du finner en modell som passer til ditt bruk.

Mann redigerer filmen sin på PC og legger på CGI-effekter

#1 – MacBook Pro 13’ (2020 – med M1-prosessor) – Systembrikken med superkrefter

Apples Macer har lenge vært et yndet arbeidsverktøy i kreative bransjer, enten det gjelder musikkprodusenter eller innholdsskapere. Siden A4-brikken i 2010 har det Cupertino-baserte selskapet designet sine egne systembrikker for iPhone, og konsekvent levert ytelse som har ligget et hestehode foran konkurrentene.

Forventningene var derfor store da de i 2020 annonserte at også Mac-modellene ville gå over til egendesignede systembrikker, fremfor å fortsatt bruke Intel-brikker. Med den nyeste MacBook Pro-modellen kan en trygt si at forventningene ble innfridd.

M1-brikken er svært strømgjerrig, og byr på opptil 20 timer batteritid, avhengig av bruk. Dette gjør den til et perfekt arbeidsverktøy om du redigerer mye på farten, og trenger en laptop som varer hele dagen.

Apple er i tillegg kjent for sin gode optimalisering av egenutviklet programvare på enhetene sine, og de oppgir at en tidslinje i Final Cut Pro rendres opptil seks ganger raskere med den nye systembrikken, sammenliknet med i3-modellen av Mac mini fra 2020.

Apple har utviklet Rosetta 2 som et verktøy for å kjøre Intel-baserte programmer på den nye systemarkitekturen. De oppgir selv at de ikke skal være nevneverdige ytelsesforskjeller sammenliknet med å kjøre programvaren på en Intel-maskin, men programmet vil ikke kunne utnytte brikkens fulle potensial.

Dersom du trenger å bruke et Windows-basert redigeringsprogram, kan du kjøre Parallels 16.5.

Merk imidlertid at Parallels kun bruker ARM-versjonen av Windows. Ellers kan MacBook Pro 13 by på et lyssterkt IPS-panel som går opp til 500 nits og har støtte for P3-fargerom. Den har også gode høyttalere. Maskinen er laget av ett stykke aluminium, og vekten er på skarve 1,4 kg.

Innstegsmodellen kommer med 256 GB lagring, men vi vil anbefale minimum 512 GB ved kjøp, da videofiler gjerne er store. MacBook Air har samme prosessorbrikke som Pro, men har ikke viftekjøling.

Dette er mye laptop for pengene, og et strålende valg om Final Cut er din foretrukne programvare for videoredigering. Det er også verdt å ha i mente at Macer generelt holder seg godt i verdi, slik at du kan selge den for en god pris når tiden igjen er moden for å oppgradere.

 • Operativsystem: MacOS
 • Lagring: Fra 256 GB opp til 2 TB
 • Minne: Fra 8 GB opp til 16 GB
 • Grafikk: 8-kjerners, integrert i M1
 • CPU: 8-kjerners, integrert i M1 (I tillegg 16-kjerners Neural Engine)
 • Skjermpanel: 13´IPS LCD
 • Batteritid: Opptil 20 timer
 • Pris: Fra 15 490 kr.
Mann som jobber videoredigering: Dette er fordelene ved å gjøre filmopptak med lydbom

# 2 – Dell XPS 17 9700 (2020) – En av de beste Windows-laptopene

Dells XPS-serie har lenge vært hyllet av både teknologianmeldere og brukere. XPS 17-modellen fra 2020 har alt du måtte trenge av funksjonalitet som bærbar, og er en påkostet maskin tilhørende Windows-leiren.

XPS 17 kommer med Windows 10 Home eller Windows 10 Pro som operativsystem. Pro-utgaven har flere funksjoner som gjør det til et velegnet valg dersom du er del av et større produksjonsselskap, deriblant mulighet for å kryptere harddisken.

Maskinen er utstyrt med 1 TB SSD-lagring, og lar deg lagre enorme videofiler uten problemer. Den har også SD-kort-inngang, slik at du slipper en adapter når du overfører filer fra kameraer.

Det kanskje mest slående med denne modellen er skjermen. Dell-maskinen har en 17-tommers berøringsskjerm med 4K-oppløsning og svært smale skjermrammer.

Den store skjermstørrelsen, kombinert med den høye oppløsningen, gjør den til et ypperlig valg når du redigerer videoer. I likhet med den overnevnte MacBook Pro-modellen har XPS 17 også en lysstyrke på 500 nits, slik at du kan jobbe under nær sagt alle forhold.

Laptopen er utstyrt med en 10. generasjons i7-prosessor fra Intel med åtte kjerner, og denne har en klokkefrekvens på opptil 5,1 GHz. Grafikkløsningen er signert NVIDIA, i form av det kraftige skjermkortet RTX 2060, og dette gir høye ytelsesscorer i OpenCL. Dersom du bruker Premiere Pro til videoredigering og er mye på farten, er denne maskinen et meget godt valg.

 • Operativsystem: Windows Pro (du kan velge Home om du kjøper fra Dells nettside)
 • Lagring: 1 TB
 • Minne: 16 GB – opp til 32 GB
 • Grafikk: RTX 2060 med 6 GB GDDRG-minne og Max-Q
 • CPU: 10. generasjon Intel i7-10875H med åtte kjerner
 • Skjermpanel: 17’ berøringssensitiv LCD med 4K-oppløsning
 • Batteritid: Opptil 14 timer
 • Pris: 31 946 kr. (Hentet fra Dustinhome.no)
Mann presenterer kjente folk som tjener penger på YouTube i Norge og utland

#3 – Mac Pro – Den ultimate Macen

Dersom du har ekstreme behov til videoredigering og vil ha det beste av det beste som kjører MacOS, er Mac Pro maskinen for deg.

Komponentene i maskinen er innlosjert i et rammeverk av rustfritt stål, og beskyttet av et avtagbart skall laget i aluminium. Denne Macen er til forskjell fra Apples andre modeller svært modulær, noe som gjør den til et godt valg om du har behov for å skifte ut noen av komponentene senere.

Mac Pro kommer som standard konfigurert med en åttekjerners Xenon W-prosessor fra Intel, som har en klokkehastighet opp til 4 GHz. Denne kan oppgraderes helt opp til 28 kjerner, med en klokkehastighet opp til 4.4 GHz.

Dersom du jobber med ekstremt store videofiler er det greit å vite at maskinen kan takle det du laster inn, og Mac Pro kan konfigureres fra 32 GB RAM til hele 1.5 TB. En minnekonfigurasjon på 768 GB eller 1.5 TB krever imidlertid en prosessor med minst 24 kjerner.

Grunnkonfigurasjonen hva gjelder lagringsplass er 256 GB, noe vi ikke anbefaler å gå til innkjøp av dersom du først skal ha en så dyr og potent maskin. Avhengig av budsjett og behov kan lagringsplassen konfigureres opp til 8 TB, og dette gir mulighet for å lagre selv store prosjekter.

Om du har behov for en særdeles kraftig grafikkløsning i arbeidet med videoredigering, kan Mac Pro utstyres med to Radeon Pro Vega II Duo-kort med 64 GB høyhastighetsminne (HMB2) hver. Trenger du  maksimal ytelse ved redigering i Final Cut Pro, kan det i tillegg være en god ide å konfigurere maskinen med et Apple Afterburner-kort.

Dette Mac-tårnet inkluderer naturlig nok ingen skjerm, men for proffbrukere tilbyr Apple sitt Pro Display XDR, som er laget for å konkurrere med referansemonitorer til bruk innen film og bilde. Den har en lysstyrke på opp til 1600 nits, høyt kontrastforhold, stort fargerom og ti-nits fargedybde. Pro Display XDR har en startpris på 58 990 kr.

 • Operativsystem: MacOS
 • Lagring: Fra 256 GB til 8 TB
 • Minne: Fra 32 GB til 1.5 TB
 • Grafikk: Diverse Radeon Pro-kort – kan konfigureres opp til to Radeon Pro Vega II Duo (Apple Afterburner kan kjøpes i tillegg)
 • CPU: Fra 8-kjerners Intel Xenon W til 28 kjerner
 • Skjermpanel: – 
 • Batteritid: Bruker strømkabel
 • Pris: Fra 68 990 kr.
Person ser på video på nettbrett: Hvordan tjene penger på YouTube i Norge?

Windows-alternativer til Mac Pro

Det finnes tilnærmet ingen alternativer til Mac Pro som er Windows-baserte. Vi vil derfor anbefale at du isteden konfigurerer din egen PC med de komponentene du måtte ha behov for, slik at den er optimalisert til ditt bruk.

Som et alternativ kan du benytte deg av byggetjenestene til aktører som Komplett, hvor du velger komponenter som du får montert inn i kabinettet. Disse er imidlertid stort sett spillfokuserte, og gir ikke nødvendigvis ytelsen du trenger ved videoredigering.  

Vi får ingen provisjon ved å anbefale disse produktene. Denne artikkelen er kun ment å være informativ, slik at du kan finne et produkt som best passer dine behov til videoredigering.

Tre personer ser på film med CGI-effekter

Har du et prosjekt som trenger undertekst?

Når du er i mål med videoredigeringen, har du kanskje behov for hjelp til teksting av det ferdige produktet? Underteksting er en tidkrevende jobb som fordrer god språkforståelse, og involverer mye detaljarbeid for å sikre at tekstingen dukker opp til korrekt tidskode. Vi hjelper deg!

Teamet i Din Undertekst lager SRT-filer for deg, slik at du slipper å ta deg bryet med det selv. Våre tjenester har en fastpris på 100 kr. (eks mva.) per spilleminutt, og et tillegg på bare 25 kr. per spilleminutt (eks. mva) ved oversettelse. Ta kontakt med oss i dag!