Beste laptop for videoredigering
Videoredigering har blitt en stadig viktigere del av innholdsproduksjon. Enten du er en aspirerende YouTuber, reklameprodusent eller profesjonell filmskaper, er det greit å ha verktøy med litt ekstra hestekrefter under panseret. Fordelen med en laptop sett opp mot en stasjonær maskin, er jo selvfølgelig at du kan ta den med deg på farten og jobbe når du måtte ønske.
I denne testen skal vi se på en MacBook og to Windows-maskiner i ulike prisklasser. Samme hvilke behov du måtte ha, er sjansen stor for at du her finner en maskin som passer til akkurat deg og din arbeidshverdag. Vi mottar ingen provisjon dersom du går til innkjøp av en av disse modellene, denne testen er kun ment å være veiledende.
#1 – MacBook Pro (2020) med M1-brikke – Arbeidsjernet med rå batteritid
Det slanke og smekre unibody-kabinettet i aluminium ser kanskje helt identisk ut med MacBook Pro-oppdateringen fra 2016, men det betyr ikke at det ikke har skjedd store forandringer på innsiden.
Apple har forlatt Intels prossessorarkitektur til fordel for sin egenutviklede SoC, kjent som M-serien. Intels brikker og Cupertino-selskapets hang til syltynne laptoper har vært en dårlig kombinasjon, og overskriftene om overoppheting og dårlig batteritid har vært mange. Med M1-brikken har Apple snudd skuta rundt og vel så det.
MacBook Pro-modellen vi her løfter frem har opptil 20 timers batteritid, slik at du kan jobbe på store prosjekter i eksempelvis Final Cut Pro eller Adobe Premiere Pro, uten å bekymre deg for å gå tom for strøm. Da Final Cut Pro selv er utviklet av Apple, drar programvaren maksimal nytte av den nye systemarkitekturen, og byr blant annet på raskere rendering av tidslinjer.
Om du har mindre krevende videoredigeringsbehov kan det være en ide å ta en titt på MacBook Air-modellen med M1. Denne har noe mindre batteritid (18 timer) og mangler viftekjøling, men har akkurat samme brikke som storebroren, og kan konfigureres med like mye RAM.
Du får dermed samme gode redigeringsopplevelse, bortsett fra at du mister et par funksjoner, og ikke får like høy klokkehastighet på prosessoren over tid. Forskjellen kan kanskje virke liten, men den er absolutt merkbar om du driver mye med prosessorkrevende prosjekter.
I vår artikkel om anbefalte PC-er til videoredigering beskrev vi i detalj Rosetta 2-arkitekturen, som innebærer at de fleste Intel-baserte apper vil kunne kjøre på M1. Dersom du har spørsmål knyttet til dette, er et godt sted å starte å lese den artikkelen eller se mer informasjon på Apples nettside.
MacBook Pro med M1 er noe så sjeldent som en relativt prisgunstig laptop med eplelogo. Takket være den gode ytelsen (særlig hva gjelder Final Cut Pro), kombinert med et lys- og fargesterkt IPS-panel og solide høyttalere, er dette en svært god laptop til videoredigering i macOS.
- Operativsystem: MacOS
- Lagring: Fra 256 GB opp til 2 TB
- Minne: Fra 8 GB opp til 16 GB
- Grafikk: 8-kjerners, integrert i M1
- CPU: 8-kjerners, integrert i M1 (I tillegg 16-kjerners Neural Engine)
- Skjermpanel: 13´IPS LCD
- Batteritid: Opptil 20 timer
- Pris: Fra 15 490 kr.
#2 – Dell Precision 5550 med Intel i7-prossessor og 1 TB SSD
BEST I TEST
Dell er kjent for stilrene laptoper med god ytelse, og et design som ikke gjør seg til skamme hverken på skrivebordet hjemme eller i reklamebyråets kontorlandskap. Et nøkternt ytre skjuler i dette tilfellet en real kraftpakke av en maskin, til tross for at den bare veier litt over to kilo.
Denne laptopen er utstyrt med en 15,6-tommer stor touchskjerm med 4K-oppløsning og svært smale skjermrammer. Dette er ideelt om du jobber med flere tidslinjer samtidig og trenger oversikt. At skjermpanelet viser korrekte farger er også svært viktig når en driver med innholdsproduksjon, eksempelvis ved fargekorrigering. Dette LCD-panelet viser 100 % av Adobes sRGB-fargeskala.
Denne utgaven kommer med 32 GB RAM, i tillegg til at den har 4 GB GDDR5 videominne. Grafikkprosessoren er NVIDIAs Quadro T2000, som har en G3D Mark-score på 7,095. CPU-en er en i7-10805H fra Intels Comet Lake-serie, med 6 kjerner og 12 MB hurtigbuffer.
Hos Notebookcheck oppnådde Intel-prosessoren 1305 poeng i enkeltkjernescore og 5753 poeng i multikjernescore i Geekbench 5.3. Det var imidlertid en annen maskin med litt andre spesifikasjoner som var til test ved scoreavlesningen.
Denne utgaven av Precision 5550-modellen er utstyrt med 1 TB SSD-lagring, noe vi mener bør være adekvat lagringsplass for de fleste som driver med store redigeringsprosjekter. MacBook Proen har til sammenlikning en startkonfigurasjon på magre 256 GB minne, og dersom du vil opp på samme nivå som Dell-maskinen, må du belage deg på å legge 5000 kr. til på bordet.
Dell-maskinens største fortrinn er den gode skjermen, som med sylskarp oppløsning og touchfunksjonalitet gir deg flere måter å jobbe med videoredigering på. Om du trenger enda mer grafikkraft kan det være en ide å sjekke ut 5750-modellen med RTX 3000-grafikkløsning, men da må du opp syv tusen kroner i pris. Totalpakken gjør at Precision 5550 stikker av med seieren i vår test!
- Operativsystem: Windows 10 Pro
- Lagring: 1 TB SSD
- Minne: 32 GB
- Grafikk: NVIDIA Quadro T2000 – 4 GB GDDR5 SDRAM
- CPU: Intel i7 Comet Lake – 10850H
- Skjermpanel: 15.6´´ 4K – touchsensitiv
- Batteritid: Ikke oppgitt, batterikapasitet på 86 Wh
- Pris: 34 852 kr. (Pris hentet fra Multicom.no)
#3 – Multicom Entrance Epix 1 – Norsk budsjettvinner!
Det norske selskapet Multicom har eksistert siden 1997, og begynte først som en nettbutikk som solgte datamaskiner. I dag selger de maskiner de selv setter sammen under merkevaren Multicom, og leverer med det gode maskiner til en relativt billig penge.
Multicom Entrance Epix 1 har en 15.6 tommer stor skjerm med en oppdateringsfrekvens på 144Hz, og Full-HD-oppløsning. Den høye oppdateringsfrekvensen er en kjekk finesse å ha dersom du ønsker å spille litt mellom slagene. Designmessig minner den mer om en tradisjonell gaming-laptop fra ASUS eller Alienware, med detaljer som RGB-bakgrunnsbelyst tastatur og LED-lys innfelt i skjermlokket.
Maskinen kan skilte med en sekskjernet i7-prossessor fra Intels Comet Lake-serie (10750H). Entrance Epix 1 benytter grafikkløsningen RTX 3060 fra NVIDIA med 6GB videominne. RTX 3060 er riktignok innstegskortet i 30-serien, men takket være den kraftige Ampere-arkitekturen får du ganske solid grafikkytelse for pengene her.
I denne prisklassen er det også sympatisk at maskinen kommer med 1 TB PCIe-SSD-lagring og 16 GB RAM. Windows 10 Pro kommer også ferdiginstallert på maskinen. Denne utfordreren fra Multicom har ikke det samme stilrene designet som laptopene fra MacBook eller Dell, og mangler litt på grafikkfronten, men er like fullt et godt valg om du har et noe mindre budsjett å forholde deg til.
- Operativsystem: Windows 10 Pro
- Lagring: 1 TB SSD
- Minne: 16 GB
- Grafikk: NVIDIA RTX 3060 – 6 GB videominne
- CPU: Intel i7 Comet Lake – 10750H
- Skjermpanel: 15.6´´ 1080p – 144Hz oppdateringsfrekvens
- Batteritid: Ikke oppgitt.
- Pris: 15 785 kr. (Pris hentet fra Multicom.no)
Trenger du hjelp med undertekst?
Vi i Din Undertekst kan gjøre tekstingjobben for deg! Med vår hjelp kan du konsentrere deg om redigeringsarbeidet, og simpelthen legge våre ferdige SRT-filer inn i videoavspilleren når du jobber med postproduksjonen. Fastpris på våre tjenester er 100 kr. per spilleminutt eks. mva, med bare et lite ekstratillegg på kr. 20 eks. mva dersom du vil ha det oversatt. Få hjelp til teksting i dag!