Bruk Lightworks til videoredigering

Planlegger du å bruke Lightworks til videoredigering? Enten du ønsker å endre på lyd, effekter, farger eller andre elementer i videoen, er Lightworks et verktøy som kan komme til stor nytte.

Her kan du lære mer om bruk av Lightworks til videoredigering, og få noen gode tips på veien. 

Forstørrelsesglass: Vi ser nærmere på Lightworks til videoredigering

Hva er Lightworks?

Lightworks kan beskrives som et program dedikert til videoredigering, og er tilgjengelig på både Mac, Windows og Linux. Programmet støtter filtyper som .VIX og .LWD, og byr på utallige redigeringsmuligheter.

Mange Hollywood-produksjoner har brukt Lightworks til videoredigering, så det er ikke tvil om at programmet er tilpasset proffe filmskapere. Filmer som «Pulp Fiction», «Congo», «Moulin Rouge» og «Wolf of Wall Street» har alle blitt redigert i nettopp Lightworks.

Tre personer som bruker Lightworks til videoredigering

Lightworks Free, Create eller Pro?

Det finnes tre ulike versjoner av Lightworks. Hvilken versjon som bør velges, avhenger av bruksområde og hvor avansert videoredigering du ønsker. I tillegg til dette vil budsjett ha mye å si.

Lightworks Free er en gratisversjon som passer veldig fint til nybegynnere, eller for deg som kun har behov for enkle videoredigeringsmuligheter.  Med Lightworks Free kan du blant annet klippe videoene.

Om du har behov for mer avanserte redigeringsverktøy, kan Lightworks Create eller Pro være aktuelle løsninger. Lightworks Create passer blant annet for YouTube-videoer, mens Lightworks Pro først og fremst brukes innen profesjonell filmproduksjon.

Både Create og Pro koster penger. Pro-versjonen er den dyreste, og det er kanskje ikke så overraskende med tanke på at den kan brukes til Hollywood-produksjoner.

Sjekkliste: Slik kan du bruke Lightworks til videoredigering

Hvordan bruke Lightworks til videoredigering?

Når du først åpner Lightworks blir du møtt av et nokså innholdsrikt og komplisert brukergrensesnitt. Alle valgmulighetene gjør at programmet nok blir i det mest kompliserte laget for deg som ikke driver med profesjonell videoredigering fra før.

Et tips er å benytte seg hyppig av de ulike høyreklikkmenyene. Disse har smarte fargekoder, noe som gjør det litt enklere å orientere seg i programmet. Når du først har blitt kjent med programvaren, vil den ikke oppfattes som like overveldende.

Mann ser etter svar: Hvordan bruke Lightworks til videoredigering?

Mange nyttige funksjoner

Siden Lightworks er et kraftig redigeringsverktøy, vil du ha utallige muligheter når det kommer til redigering av videoer.

Her er noen av funksjonene du kan finne i Lightworks:

 

  • Effekter og filtre
  • Justering av antall bilder per sekund
  • Klipping
  • Monitor-output
  • Multikamera-redigering
  • Import av ulike filtyper
  • Eksport til YouTube, Video eller lignende
  • Legg på tekst
Mann lager undertekster: Alt om Lightworks til videoredigering

Husk undertekster i filmen din

For at filmen din skal kunne nå ut til så mange som mulig, er det lurt å legge på undertekster. Undertekster kan enten brennes på filmen, men dette medfører også at de ikke kan endres ved behov.

Det beste er som regel på importere undertekster, for eksempel i form av en .SRT-fil, og deretter legge den på videoen. SRT-filer er enkle å sende, opptar lite plass og kan enkelt justeres ved behov.

Husk at undertekster kan være praktiske enten det er snakk om oversettelse eller ikke. Har du en norskspråklig film som skal vises til et engelskspråklig publikum, kan det naturligvis være nyttig med engelske undertekster.

Men det kan også være nyttig med norske undertekster. Mange foretrekker å ha undertekster når de ser på film, for eksempel fordi de må se på filmen med lav lyd. Undertekster gjør også at personer med nedsatt hørsel kan få glede av videoen.

Person leser om Lightworks til videoredigering på nettbrett

Hvordan lage undertekst i Lightworks?

Når du skal bruke Lightworks til videoredigering, kan du blant annet legge til tekst på videoen. For å gjøre dette må du først velge ønsket videoklipp i programvaren. Deretter velger du ønsket tittel-effekt, før du skriver inn den aktuelle teksten.

Dette gjør du ved å høyreklikke på videoen via tidslinjen. Gå deretter til «Effects», og trykk så på «Add» før du velger «Titles».

Du må også velge når i videoen den spesifikke teksten skal vises. Her er det viktig å sørge for korrekt timing.

Har du brukt Lightworks til videoredigering? Vi hjelper deg med undertekster

Trenger du hjelp med undertekster?

Det å bruke Lightworks til videoredigering kan gi filmen din et proft uttrykk, siden programvaren gir deg tilgang på avanserte redigeringsmuligheter. Programmet kan kanskje oppfattes som noe komplisert, og særlig i begynnelsen.

Om du ønsker hjelp med å lage undertekster til filmen din, hjelper vi deg gjerne. Din Undertekst lager subtitles av høy kvalitet. Alle undertekster lages manuelt av dyktige undertekstere, slik at resultatet blir pålitelig og korrekt.

Kontakt oss i dag om du trenger hjelp med undertekster til din film!