CGI-effekter
CGI-effekter er vanlig å ta i bruk i større TV-, spill- og filmproduksjoner, og kan brukes enten du ønsker dinosaurer, monstre, drager eller andre imponerende visuelle effekter. Det er bare fantasien som setter grenser når du bruker CGI, og det meste er mulig!
Her forklarer vi CGI nærmere, både med tanke på virkemåte og hvilke programmer du kan ta i bruk om du vil lage dine egne CGI-effekter!
Hva er CGI-effekter?
CGI står for «Computed Generated Imagergy», og kalles på godt norsk gjerne for datamaskinskapt bildefremstilling. Teknologien kan også gå under navn som VFX eller Visual FX. Uansett – ved hjelp av CGI kan du lage spennende 2D- eller 3D-effekter i filmene dine!
Teknologien har blant annet blitt brukt i produksjoner som Avatar, Star Wars, Tron og Jurassic Park, og en rekke andre store produksjoner.
CGI-effekter bruker gjerne når man ønsker å skape dyr eller andre skapninger i filmen som av ulike grunner ikke lar seg filme på tradisjonelt vis. Effektene kan imidlertid også brukes for å gjenskape stilige naturfenomener eller landskap.
Hvordan blir CGI-effekter laget?
Det finnes mange ulike former for CGI-effekter. I sin enkleste form innebærer det at man lager visuelle effekter med en datamaskin. Når man snakker om CGI-effekter i dag, er det imidlertid 3D-effekter man vanligvis sikter til.
Prosessen kan være nokså kompleks. Når karakteren Gollum i Ringenes Herre – eller de blå vesenene i Avatar – skulle lages, ble det brukt sensorer som var festet til ekte skuespillere. Disse gjorde det mulig for programmene å lage en realistisk 3D-representasjon på skjermen.
Ansiktsmimikken og bevegelsene til ekte mennesker kan overføres til de animerte figurene som lages på datamaskinen. Dette bidrar til at bevegelsene oppfattes som mer naturlige og ekte, noe som gjør CGI-effekter populært i mange store produksjoner.
Det kan også bygges fysiske 3D-figurer av dinosaurer eller lignende, og plasseres sensorer på disse.
Hvilke programmer kan brukes til å lage CGI-effekter?
Det finnes mange programmer som kan brukes dersom man ønsker å lage CGI-effekter til TV, film, spill eller lignende. Noen av disse brukes ofte av profesjonelle filmskapere, slik som Adobe After Effects.
Det finnes imidlertid også noen mindre kjente programmer som kan brukes til å lage CGI-effekter. Her er en oversikt over de mest populære alternativene:
- Pencil2D Animation
- Adobe After Effects
- Blender
- Daz Studio
- Synfig Studio
- Powtoon
- Pixologis ZBrush
- Autodesk Maya
Hva skal til for å lage en god og engasjerende film?
CGI-effekter kan bidra til at filmen din blir både unik og spennende! Stilige visuelle effekter vil også bidra til at publikum lar seg engasjere i større grad. Men dette er sannsynligvis ikke det eneste som skal til om filmen skal bli en publikumssuksess.
Det er minst like viktig å sørge for en god story. Mange følger den klassiske Hollywood-modellen når de skal gi filmen en spenningskurve. Det finnes imidlertid også andre modeller som kan tas i bruk.
Både manus, handling og det visuelle må være på plass. I tillegg vil lydeffektene være viktige, da disse kan bidra til at filmen formidler riktig atmosfære til riktig tid. Musikk kan både røre, skremme og gjøre at man trekker på smilebåndet.
Ellers er det naturligvis viktig at så mange som mulig kan få glede av filmen din. Sørg for at filmen får undertekster, slik at seerne kan nyte kunstverket ditt også med lyden slått av eller i bråkete omgivelser. Personer med nedsatt hørsel er også avhengig av undertekst.
Trenger du hjelp med undertekster?
CGI-effekter har revolusjonert måten man lager film på. Takket være den avanserte datateknologien har livaktige dinosaurer, romvesener og andre skapninger funnet sin vei til filmlerretet. Det er knapt grenser for hva CGI-teknologien lar filmprodusenter realisere.
Enten du bruker CGI-effekter i filmen din eller ikke, er det også andre faktorer som er viktige å ta hensyn til. Ja, som undertekst. Ved hjelp av undertekster kan enda flere nyte filmen eller TV-produksjonen du lager, uavhengig av lydnivå og hørselshemninger.
Skal undertekstene bli best mulig, er kvalitet og timing viktige nøkkelfaktorer. Dersom du synes at det er tungvint eller tidkrevende å produsere undertekst, hjelper vi deg gjerne. Våre tekstprodusenter er erfarne og flinke, og kan lage undertekst til små og store produksjoner.
Kontakt oss i dag for kvalitetsundertekst med rask levering!