Dataanimasjon i film

Takket være dataanimasjon i film kan både små og store la seg imponere og fascinere. Animasjoner gir filmskapere uendelig mange muligheter, og alt fra dinosaurer til naturfenomener kan illustreres på en livaktig og fargerik måte!

Her kan du lære mer om bruk av dataanimasjon i film, og finne ut hva som ligger bak den imponerende teknologien.

Hva er dataanimasjon i fim?

Hva er dataanimasjon?

Dataanimasjon er en animasjonsteknikk som brukes mye i film, og innebærer at man tar i bruk digital databehandling med det formål å skape inntrykk av bevegelse. Teknikken brukes imidlertid ikke bare i film, men også i markedsføring, på TV og i spill.

All dataanimasjon er altså animerte figurer eller omgivelser som blir laget ved hjelp av en datamaskin.

I starten tegnefilmer preget av 2D-karakterer som ble tegnet på papir, men etter hvert gjorde dataanimasjon det mulig å lage tilsvarende tegninger på data. Etter hvert som teknologien har utviklet seg, har man kunnet skape mer livaktige 3D-animasjoner.

Tre personer lar seg fascinere av dataanimasjon i film

Hvordan fungerer dataanimasjon i film?

Prinsippet bak dataanimasjon er i større eller mindre grad det samme som brukes under produksjon av analoge animasjonsfilmer. Dette innebærer at en rekke enkeltbilder vises hurtig etter hverandre (24–60 bilder per sekund).

Når bildene vises raskt etter hverandre, gir dette seeren en illusjon om at karakterer eller objekter er i bevegelse. Dataanimasjon skiller seg imidlertid fra analog animasjon ved at det er dataprogrammer som lager og styrer bildene. Avfotograferte stillbilder trengs altså ikke.

Dataanimasjon i film kan by på virkelighetsnære 3D-animasjoner, noe som er populært i mange nyere animasjonsfilmer. Blant de mest kjente og brukte formene for dataanimasjon i nyere film, kan vi nevne CGI (Computer Generated Imagery).

Fire personer samarbeider om dataanimasjon i film

Eksempler på bruk av dataanimasjon i film

De siste tiårene har det blitt veldig populært med dataanimasjon i film, og det finnes mange kjente helaftens filmer som bruker teknologien. Blant norske animasjonsfilmer eller -serier kan vi nevne «Kurt blir grusom» og «Redningsskøyta Elias».

Det finnes også en rekke internasjonale filmsuksesser som har blitt laget ved hjelp av dataanimasjon. Her er noen eksempler:

 

  • Antz
  • Shrek
  • Småkryp
  • Madagaskar
  • Monsterbedriften
  • Biler
  • Polarekspressen
  • To på rømmen
  • Frozen
Mann jobber på laptop med dataanimasjon i film

Hvilke programmer kan man bruke for å lage film med dataanimasjon?

De fleste norske filmprodusenter som ønsker å lage filmer med dataanimasjoner, tar i bruk kjente animasjonsprogrammer som Autodesk Maya eller Blender. Andre populære programmer som kan nevnes er LightWave 3D og 3DS Max.

Ulike programmer er gjerne designet for ulike typer dataanimasjoner. Når du skal lage en film med animasjoner, er det derfor lurt å velge et program som gir deg tilgang på funksjonene du er ute etter. Sjekk gjerne også ut populære programmer til videoredigering.

Sjekkliste: Slik lykkes du med dataanimasjon i film

Hva skal til for å lage en god animasjonsfilm?

Det holder ikke bare med velprodusert dataanimasjon i en film dersom produksjonen virkelig skal bli en publikumssuksess. En god film trenger også en god story og spenningskurve, slik at seeren blir interessert fra starten av.

Her er det naturligvis viktig å ta hensyn til hvem målgruppen er. Skal du lage en dataanimert film for barn, vil kanskje virkemidlene og historien være ganske annerledes enn dersom målgruppen er mer voksen.

Det er også lurt å vektlegge gode stemmer til karakterene i filmen. Aller helst bør man også ha undertekster, slik at personer med redusert hørsel kan lese dialogen og få glede av filmen. Undertekst er også kjekt å ha dersom man må se på film med lav eller ingen lyd.

Motta hjelp med undertekst og lær mer om dataanimasjon i film

Motta hjelp med undertekst til animasjonsfilm

Dataanimasjon i film er veldig populært, og kanskje spesielt i filmer som er rettet mot den yngre målgruppen. Det finnes imidlertid også mange gode eksempler på animerte filmer som appellerer til voksne.

Uansett – når du lager en film med dataanimasjon, er det også viktig med undertekster. Dette er noe vi i Din Undertekst kan hjelpe deg med, dersom du har behov for det. Vi sørger for at underteksten har perfekt timing og at den gjengir dialogen på en god måte.

Kontakt oss i dag for rask og effektiv hjelp med underteksting!