Effektlyd

Effektlyd er en viktig del av lydsporet i mange filmer, og da kanskje særlig spenningsfilmer med mye action. Med effektlyd kan du sørge for at filmen blir ekstra spennende, realistisk og spektakulær.

I denne artikkelen kan du lese mer om hva effektlyd er, og finne noen eksempler. Vi skal også se nærmere på hvordan du kan formidle effektlyd til hørselshemmede og de som har lyden av på filmen.

Mann leter etter info – hva er effektlyd?

Hva er effektlyd?

Effektlyd kan beskrives som lyd som har det formålet å rette fokus på noe som skjer i filmen. Som regel er det snakk om spesifikke hendelser, som for eksempel at det legges lydeffekter på filmen idet en bil krasjer eller en rakett tar av.

Det er også veldig vanlig med effektlyd i actionfylte scener med slåsskamper, skyting eller eksplosjoner. I virkeligheten er det nok ikke så mye lyd dersom noen får en knyttneve i ansiktet, men i film vil man ofte høre en karakteristisk lyd av slaget.

Effektlyd er som regel noe som blir lagt på i filmen i etterkant, og er ikke en naturlig lyd som følger med i innspillingen av scenen.

Personer ser på film med effektlyd

Hvorfor ha effektlyd i film?

Den viktigste grunnen til at filmprodusenter tar i bruk effektlyd i film, er at lyden bygger oppunder det som skjer på skjermen. En slåsskamp eller eksplosjon kan fort fremstå som lite kraftfull eller betydelig dersom man kun skulle bruke reallyden.

Effektlyd forsterker inntrykket av hendelsene man ser på skjermen, og kan bidra til å gjøre filmen mer spennende og engasjerende.

Folk jobber med effektlyd i film

Annen lyd og musikk i film

Effektlyd er et viktig innslag i mange filmer, men vil som regel bare utgjøre en mindre del av det totale lydsporet i filmen. Ved siden av effektlyd kan vi blant annet trekke frem reallyd, filmmusikk, dialog og kontentum.

La oss ta en nærmere kikk på noen av disse, og finn ut hva slags lyd du bør vurdere å ha i filmen din.

Mann leser om effektlyd i film

Reallyd

Reallyd er naturlig lyd som kommer med i filmklippet under innspilling. Dette kan for eksempel være lyden av at to skuespillere snakker med hverandre i en dialog. Det kan også være lyden av vind eller bølger som slår mot en strand, eller fuglekvitter i bakgrunnen.

Reallyd er med andre ord ofte en viktig del av filmen, og bidrar til å bygge opp en atmosfære som oppleves som realistisk. Samtidig kan reallyd være viktig for å formidle innholdet i filmen, og da spesielt med tanke på dialog.

Hva er effektlyd i film?

Ikke-diegetisk lyd

I filmens verden snakker en ofte om diegetisk og ikke-diegetisk lyd. Diegetisk lyd er lyden som naturlig hører hjemme i lydsporet fra innspillingen – som reallyd. Ikke-diegetisk lyd er lyd som typisk legges på i etterkant, som effektlyd eller filmmusikk.

Det kan også legges på en stemme (voiceover) på filmen i etterkant av innspilling. Det er for eksempel vanlig med en monolog utført av en person på dokumentarfilmer. Kanskje du har hørt stemmen til David Attenborough i noen naturfilmdokumentarer i det siste?

Person jobber med effektlyd på PC

Hvordan formidle effektlyd til flest mulig seere?

Mange filmprodusenter velger å inkludere undertekst i filmene sine. Undertekst innebærer at filmlyd vises i skriftlig format på skjermen, slik at flest mulig kan tolke innholdet – selv med lyden av. Undertekst omtales ofte som audiovisuell teksting.

Undertekst er vanlig med tanke på dialog og monolog, men også effektlyd. Ønsker du kanskje undertekst som også kan formidle filmens hendelser til personer med nedsatt hørsel? Da kan undertekst med beskrivelse av effektlyd være aktuelt.

Undertekst for personer med nedsatt hørsel inkluderer som regel informasjon om både dialog, monolog, effektlyd og andre filmlyder. Dette er informasjon som også kan være nyttig å få med seg for hørselsfriske mennesker som ser på film med lyden av.

Ellers er undertekst et veldig nyttig redskap når man ønsker å nå ut til flere mennesker med filmen sin. Har du for eksempel spilt inn en film på norsk, kan engelske undertekster la deg nå ut til mottakere verden rundt.

Avtale om hjelp med undertekst som beskriver effektlyd i film

Bestill undertekst til film

Effektlyd og andre typer lyd i film er viktig for at filmen skal formidle en gitt atmosfære eller hendelse best mulig. Lyd av monolog eller dialog er også viktig dersom det skal formidles relasjoner eller informasjon i filmen.

Med undertekst kan du nå ut til enda flere, siden også dem som ikke hører lyden av filmen kan tolke innholdet. Vi i Din Undertekst jobber til daglig med å lage undertekst til film, og hjelper deg gjerne.

Kontakt oss i dag og motta undertekst til film på 1-2-3!