Film uten musikk – til frustrasjon og fascinasjon

Film uten musikk var vanlig før lydfilmen kom på markedet. Etter hvert som årene har gått, har det imidlertid blitt ganske uvanlig med filmer som er helt uten musikk. Musikken er nemlig en viktig del av filmen, og kan bidra til at den blir mer engasjerende for seeren!

Vi skal her se nærmere på film uten musikk, og det vi omtaler som stumfilm. Samtidig skal vi forklare hvorfor musikk og lyd er en viktig del av filmopplevelsen.

Når var film uten musikk vanlig?

Når var film uten musikk vanlig?

Stumfilm er film uten musikk eller annen lyd, og var vanlig i perioden mellom 1895 og 1920. Filmene var uten innebygget musikk, men filmskaperne visste allerede da at musikk er med på å skape spenning og stemning for seerne. Live musikk ble derfor ofte brukt.

Det var med andre ord ikke uvanlig at et orkester eller en musiker spilte av musikk samtidig som filmen rullet over skjermen i kinosalene.

For å formidle budskapet i filmer uten hørbar dialog eller musikk, ble det gjerne brukt plakater med tekst mellom scenene i filmen. Dette kalles også for mellomtekst.

På slutten av 1920-tallet kom lydfilmen på markedet, og filmverdenen gikk inn i en ny tidsepoke. Nå kunne man endelig høre karakterene i filmen snakke, og musikk ble en implementert del av filmen.

Personer som ser på film uten musikk

Noen liker film uten musikk i dag også!

Stumfilmen er ganske annerledes enn de filmene de fleste av oss kjenner i dag. Men det er likevel mange som har latt seg begeistre og fascinere av stumfilm. Dette er kanskje grunnen til at det hvert år arrangeres stumfilmfestivaler ulike steder i verden.

Både i San Francisco og Pordenone hylles stumfilmen årlig. Her til lands kan man nyte stumfilmdager på Tromsø Internasjonale Filmfestival hvert år.

Blant nyere kritikerroste filmer uten musikk eller annen lyd, kan vi nevne pastisjen «The Artist» fra 2011. Denne vant prisen «Beste film» under Oscar-utdelingen.

Hvorfor er nesten ingen film uten musikk?

Hva hadde film vært uten musikk?

Noen filmskapere mestrer kunsten å lage spennende filmer uten hverken dialog eller musikk. Men for de fleste av oss vil det å se en film uten musikk være nokså rart. Prøv gjerne å skru av lyden neste gang du ser favorittskrekkfilmen din.

Du vil fort merke at filmen ikke er på langt nær så skummel eller spennende som den vanligvis er. Musikken er med på å bygge opp spenning, vekke følelser og få oss til å kveppe. Filmmusikken kan hinte om at noe er i ferd med å skje, og er veldig effektfullt!

Filmmusikk kan til og med bygge opp morsomme øyeblikk i filmer, og er derfor viktig selv i komediefilmens verden.

Mann som ser på film uten musikk

Eksempler på filmer uten soundtrack eller musikk

Når du tenker på film uten musikk, går nok tankene først og fremst til stumfilm. Men det finnes også moderne filmer med lyd, som ikke har noe musikkspor. Dette kan også fungere som et slags virkemiddel, dersom filmskaperen legger opp til det.

Det finnes også skumle filmer som er uten musikk, slik som kultklassikeren «The Blair Witch Project» fra 1999. Her er en rekke filmer du kan kikke på som ikke inneholder musikk (eller som har svært lite musikk):

 

  • Rope (1948)
  • The Blair Witch Project (1999)
  • The Birds (1963)
  • The Wind Will Carry Us (1999)
  • No Country for Old Men (2007)
  • M (1931)
  • Dog Day Afternoon (1975)
Film uten musikk kan med fordel ha undertekst

For noen er all film uten musikk

I dag produseres de aller fleste filmer med musikk, siden musikken blir betraktet som et veldig viktig virkemiddel. Som nevnt vil musikk kunne bygge spenning og engasjement. Men hva om du ikke har mulighet til å høre musikken?

For døve og personer med hørselshemninger, er som regel all film uten musikk eller lyd. Dette kan naturligvis ha en viss innvirkning på filmopplevelsen.

Derfor er det viktig at filmskapere har gode undertekster i filmen, slik at stemningen kan videreformidles på en effektiv måte. Undertekster for hørselshemmede vil ofte inneholde beskrivelser av musikken.

I tillegg vil annen filmlyd kunne tekstes, slik som dialog mellom karakterene i filmen. Dette gjør at flest mulig kan nyte filmen – inkludert hørselshemmede og de som ser på film uten lyd påslått!

Motta hjelp med undertekst til film med eller uten musikk

Bestill undertekster til filmen din

Film uten musikk er et nokså uvanlig fenomen i dag. Musikken er en viktig del av de fleste moderne filmer, og kan gjøre seeropplevelsen mer intens og engasjerende. Dette visste filmskaperne allerede i stumfilmens epoke, da det var vanlig med live-musikk i kinosalene.

Samtidig er det viktig å huske på at ikke alle har muligheten til å høre musikk i filmer. Personer med nedsatt hørsel vil kanskje gå glipp av viktige poenger eller få en mindre spennende filmopplevelse. Derfor er undertekst et supert redskap.

Med undertekst for hørselshemmede kan musikken beskrives, og dialogen tekstes. På den måten vil filmen kunne nå ut til flest mulig. Undertekst av dialog er dessuten praktisk – også for de som har god hørsel. Husk at mange må se film med lav eller avslått lyd.

Om du har behov for undertekst til film, kan du bestille dette raskt og enkelt gjennom Din Undertekst. Våre dyktige tekstbehandlere sørger for at underteksten har god timing og formidler budskapet ditt på en best mulig måte. Kontakt oss for mer info!