Filmlys
Belysning er en sentral del av det filmatiske uttrykket. Få ting er så atmosfæreskapende i en produksjon som kløktig eller vakker bruk av lys, hvorav Denis Villeneuves Blade Runner 2049 og Christopher Nolans Dunkirk, begge fra 2017, kanskje står som de siste årenes fremste eksempler. Dårlige lysforhold kan på sin side forringe det meste av ellers godt utført arbeid.
I denne artikkelen gir vi deg en innføring I belysning som filmatisk virkemiddel, samt hvilket utstyr du bør gå til anskaffelse av for å skape en cinematografi som styrker narrativet ditt, snarere enn å svekke det.
Ulike typer belysning i film
Det finnes utallige typer filmlys du kan benytte deg av i ditt prosjekt. Her skal vi gå gjennom et par av de viktigste, henholdsvis hardt lys, sidelys og praktisk lys. Dersom du er interessert i å lære mer om bruk av lys i film, finnes det mange gode nettressurser du kan ta en kikk på.
Hardt lys
Hardt lys gir et dramatisk bilde hvor tydelig definerte skygger rammer inn motivet. En tommelfingerregel er at desto mindre lyskilden din er I forhold til objektet, desto hardere lys får du. Om du plasserer lyskilden lenger vekk fra objektet du vil ha opplyst, blir belysningen hardere. Dette skyldes at lyset treffer mer konsentrert på en mindre flate, fremfor at det spres utover.
Mykere skygger er ofte mer flatterende om du har en karakter i fokus. Du kan oppnå dette ved å bruke en lysformer som en reflektor til dempe noe av skarpheten som ellers tegner seg i ansiktet. Reflektoren gir fremdeles mulighet for å skape et hardt, dramatisk lys, og med blendingsmaterialer som Duvetyne i scenen, kan du forsterke kontraster ytterligere.
Sidelys
Ved bruk av sidelys treffer lyset subjektet i bildet fra kun en side. Dette gir, som med hardt lys, definerte skygger. En spesiell sidelys-teknikk du kan benytte deg av, er såkalt kortsidebelysning. Kortsiden er betegnelsen på den siden av subjektet som er minst i bildet. Når denne siden belyses faller tydelige skygger på langsiden av subjektet. Kontrasten som oppstår skaper en dramatisk effekt.
Sidelys gir dybde og tekstur i bildet, og er særlig godt egnet til å fremheve subjekter eller objektets form. Dette gjør denne belysningsteknikken populær ved markedsføring av produkter. En belysningsvinkel på 45 grader regnes av mange som den beste for sidelys.
Praktisk lys
Praktisk lys er en del av mise-en-scène-tradisjonen filmskapere som Stanley Kubrick, Tim Burton og David Fincher skriver seg inn i. Enkelt sagt kan en si at mise-en-scène dreier seg om hvordan et enkelt bilde i en scene forteller en historie i seg selv. Den kjennetegnes blant annet ved lengre tagninger. Motsatsen er montage-tradisjonen, hvor flere bilder i en scene sammen skaper et narrativ.
Praktisk lys er betegnelsen på standard lysartikler som spotlys, nattbordslamper og stearinlys. De kan være en sentral del av den visuelle historiefortellingen i en scene, og bidrar til å forankre karakterene i et univers med elementer vi er i stand til å gjenkjenne, samme hvor fantastisk det ellers måtte være.
Praktisk belysning er i tillegg billig å anskaffe, så om du har et stramt budsjett er dette absolutt noe å se nærmere på. Den legendariske cinematografen Roger Deakins anbefaler bruk av praktisk lys varmt, så du er i celebert selskap ved å inkludere det som en filmlysteknikk i ditt prosjekt.
Hva bør du ha av utstyr?
For å skape den rette cinematiske belysningen til ditt prosjekt, trenger du selvfølgelig gode lamper. Det finnes flere gode pakketilbud på nettet, hvor du blant annet får kjøpt stativ, lamper og softbokser sammen. Dette kan være en god ide om du har lite utstyr fra før og ønsker å komme i gang.
En softboks er en type lysformer som gir et mykere lys og hjelper mot lyslekkasje. Dersom du ønsker et hardt lys i en scene, men vil unngå at karakterens ansikt tegnes for skarpt og kontrastfylt i bildet, er en softboks ideell å bruke. Softboksen gir et mykere lys.
Av annet utstyr du bør vurdere å anskaffe, er en reflektor god å ha. En reflektor reflekterer ganske enkelt lyset fra lyskilden, slik at du kan styre det med større kontroll for å oppnå ønsket belysning.
En god blits eller to er også verdt å investere I. Batteriblitser gir kraftig lys, men har den ulempen at de må lades. Til sist anbefaler vi deg å gå til innkjøp av Duvetyne eller et annet bakgrunnsmateriale, slik at du kan blende for uønsket lys og ha full kontroll over lyskildene dine.
Vi hjelper deg med teksting av ditt prosjekt!
Uansett om du er en erfaren eller fersk filmskaper, har du trolig et prosjekt som trenger undertekst. Dette er en brysom jobb som tar tid, og vi vet at mange heller ønsker å bruke tiden på å fordype seg i filmteknikk for å utvikle talentene og lidenskapen videre. Vi gjør jobben for deg.
Våre tekstere har lang erfaring, og vet at du som profesjonell er opptatt av kvalitet i alle ledd. Vi lager fiks ferdige SRT-filer til deg, slik at du bare kan importere dem i videoavspilleren og fortsette med postproduksjonen. Bestill undertekster fra oss i dag!