Filmmusikk

Filmmusikk er noe de fleste har et forhold til, enten det er bevisst eller ubevisst. Når du ser en film, er det stor sannsynlighet for at filmmusikk bidrar til at filmen vekker følelser eller engasjement.

La oss se nærmere på hva filmmusikk er, og hvordan filmprodusenter kan sørge for at filmene appellerer til flest mulig!

Hva er filmmusikk?

Hva er filmmusikk?

Filmmusikk kan defineres som all musikk du hører i film. Dette kan være musikk som er lagt på i etterkant, eller musikk som utspilles i selve filmen. Sistnevnte kan for eksempel være aktuelt når karakterene i filmen synger eller danser.

Filmmusikk er ikke forbeholdt musikaler. Også skrekkfilmer, spenningsfilmer, dramafilmer og andre filmer kan inneholde filmmusikk. I mange tilfeller er filmmusikk komponert spesielt for den aktuelle filmen. Dette er særlig vanlig i større filminnspillinger med stort budsjett.

Det kan også spilles av musikk som ikke ble laget for filmen i utgangspunktet. I noen filmer kan man for eksempel høre musikk fra kjente artister, enten det er gamle eller nye låter. I så fall må filmprodusenten som regel ha søkt om rettighetene til å bruke sangen.    

Filmmusikk løfter enhver film

Musikk som virkemiddel i film

Hvorfor finnes filmmusikk? Musikk er et viktig virkemiddel i filmer, og er der som regel for å skape en viss følelse eller stemning.

Filmmusikk kan blant annet bidra til at filmer vekker følelser som sorg, glede, latter, frykt eller lignende. Ser man en skrekkfilm vil spennende scener som regel akkompagneres av spenningsoppbyggende musikk. Uten musikk blir ikke filmopplevelsen den samme.

Samarbeid om filmmusikk

Kjent filmmusikk som eksempel

Det finnes mange eksempler på kjent filmmusikk. Noen filmer har filmmusikk som nærmest har fått kultstatus, mens andre spilles av under kjente filmscener og derfor har oppnådd mye popularitet.

Én ting er sikkert – filmmusikk har bidratt til å skape noen av filmhistoriens beste og mest minneverdige filmscener. Her er noen eksempler på hvem som har komponert filmmusikk for noen av verdens mest kjente filmer: 

 

 • «Psycho» – Bernard Herrmann
 • «Ringenes Herre» – Howard Shore
 • «Star Wars» – John Williams
 • «Jurassic Park» – John Williams
 • «Harry Potter» – John Williams
 • «Haisommer» – John Williams
 • «Indiana Jones» – John Williams
 • «The Good, the Bad and the Ugly» – Ennio Morricone
 • «Den lille havfruen» – Alan Menken
 • «Skjønnheten og Udyret» – Alan Menken
 • «Ringeren i Notre Dame» – Alan Menken
 • «Breakfast at Tiffany’s» – Henry Mancini
Nå ut til flere med filmmusikk dersom du har undertekst

Formidling av filmmusikk for personer med nedsatt hørsel

Filmmusikk er med på å løfte enhver filmproduksjon til nye høyder, men man bør også huske på at seeren ikke nødvendigvis har mulighet til å høre lyden. Noen seere har nedsatt hørsel, mens andre ganger må man av ulike grunner se film med lyden avslått.

Det er derfor ikke uvanlig at filmmusikk beskrives med ord gjennom undertekst. Dette gir flere mulighet til å tolke stemningen i filmen, selv om de ikke kan høre lyden.

Undertekst er ikke bare praktisk med tanke på filmmusikk, men også for annen filmlyd – som dialog eller effektlyder. Monolog eller dialog kan dessuten oversettes til andre språk, slik at filmen kan nå ut til et større publikum.

Dersom det er filmmusikk med vokal (for eksempel på norsk), kan sangen oversettes til engelsk gjennom undertekster. Da kan flere få glede av filmmusikken, selv om de ikke kan originalspråket.

Få hjelp med undertekster som beskriver filmmusikk

Trenger du hjelp med undertekst til din film?

Filmmusikk er med på å skape spenning, glede, vemod og action i filmer, og er derfor blant de viktigste virkemidlene man har innen filmproduksjon. Uten filmmusikk ville ikke filmene hatt den samme påvirkningskraften og formidlingsevnen.

Med undertekst kan du sørge for at enda flere kan få glede av budskapet filmen skal formidle. Det er også mulig å oversette teksten i sang til andre språk, slik at filmmusikken kan nå et større publikum.

Dersom du ønsker hjelp med å lage undertekst til film, kan Din Undertekst hjelpe deg. Vi brenner for gode undertekster, og kan hjelpe deg med å formidle filmens atmosfære og budskap til enda flere.

Kontakt oss i dag og motta undertekst!