Filmopptak med lydbom

Filmopptak med lydbom er vanlig både under små og store filmproduksjoner, og kan bidra til å sikre god lyd i filmen. Du kan også bruke lydbom dersom du skal lage små snutter til YouTube eller en podcast med video.

Her skal vi forklare nærmere hva en lydbom er, og se nærmere på hvilke alternativer som finnes.

Mann ser etter svar: Hva er filmopptak med lydbom?

Hva er en lydbom?

En lydbom eller mikrofon-boom er en stang som mikrofonen festes på, og som gjerne benyttes i forbindelse med filmopptak eller innspilling av TV- og radiosendinger.

Det er for eksempel vanlig å montere en shotgun-mikrofon (en sylinderformet, lang mikrofon) på bommen.

Fordelen ved å bruke en lydbom er at du kan få mikrofonen i en gunstig posisjon før opptaket starter. En mikrofon-boom kan også bidra til at mikrofonen holdes utenfor bildet kameraet fanger opp, slik at den ikke blir synlig i filmen.

Mann som jobber videoredigering: Dette er fordelene ved å gjøre filmopptak med lydbom

Hvordan velge riktig lydbom til filmopptak?

Når du skal velge lydbom til filmopptak er det blant annet viktig å tenke på størrelse. Hvor lang bør bommen være? Og har du noen spesifikke krav til høyde? Forsikre deg også om at mikrofonen er kompatibel med stativet.

Ellers er også pris en viktig faktor når du skal skaffe lydbom til et filmopptak. Finn en bom som er tilpasset budsjettet ditt, og husk at pris ikke nødvendigvis avgjør kvalitet.

Forstørrelsesglass: Vi ser nærmere på filmopptak med lydbom

Alternativer til filmopptak med lydbom

En lydbom kan være nyttig å ha under en filminnspilling, men er ikke nødvendigvis det beste alternativet for akkurat deg. Husk at mikrofonen også kan festes til andre anretninger, eller til og med direkte på skuespillernes klær.

Dersom du skal spille inn en scene der skuespillerne må løpe gjennom en skog eller lignende, er det kanskje ikke så nyttig (eller enkelt) å bruke en lydbom. Mange filmprodusenter bruker både lydbom og andre mikrofoner når filmopptak gjøres.

Husk at lyd også kan legges på i etterkant av innspillingen, men dette kan ofte være litt krevende.

Sjekkliste: Slik går du frem når du gjør filmopptak med lydbom

Hvordan lage en god film?

Enten du skal bruke lydbom eller ikke, er det viktig å vektlegge andre faktorer enn kun lyd. Også kamerabruk, lyssetting og andre faktorer spiller en stor rolle for et godt resultat.

I tillegg til dette er det selvfølgelig viktig å sikre at filmen har en handling som fenger målgruppen. Mange filmprodusenter tar utgangspunkt i klassisk dramaturgi, og velger en spenningskurve som for eksempel «Hollywood-modellen».

Redigering og etterarbeid er også viktig å vektlegge når du skal lage film. Etter filmopptak er det tid for klipping, justering av farger og lignende.

Husk også å legge på undertekst slik at filmen kan tolkes av så mange som mulig – også de som snakker andre språk eller har dårlig hørsel. Med undertekster kan man også nyte filmen og få med seg innholdet selv om det skulle være bråkete omgivelser.

Få hjelp med undertekst og lær mer om filmopptak med lydbom

Trenger du hjelp med undertekst?

Filmopptak med lydbom er ofte effektivt dersom du ønsker en gunstig plassering av mikrofonen under innspilling. Foruten god lyd, er det viktig å tenke på belysning, kameraføring og redigering.

Undertekster er en del av etterarbeidet når man lager film, og kan bidra til å gjøre filmen mer tilgjengelig. Om du har behov for undertekst, kan vi gjerne gjøre jobben for deg.

Din Undertekst har erfarne og engasjerte tekstbehandlere som sørger for at underteksten din blir av best mulig kvalitet.

Kontakt oss i dag for undertekst på 1, 2, 3!