Filmredigering i Adobe

Filmredigering i Adobe er et populært alternativ, både blant amatører og proffe filmskapere. Med dette videoredigeringsprogrammet kan du blant annet klippe og lage undertekst til videoen din. Det finnes utallige muligheter!

Her forklarer vi deg hvordan du lykkes med filmredigering i Adobe Premiere Pro, som er den betalte versjonen av videoredigeringsprogrammet.

Hvilke muligheter får du med filmredigering i Adobe?

Hva er Adobe Premiere Pro?

Adobe Premiere Pro er et program beregnet på filmredigering som er utviklet av Adobe. Programmet kom først på markedet i 2003, og kan betraktes som etterfølgeren av programmet Adobe Premiere.

Programvaren brukes vanligvis til filmredigeringsoppgaver som klipping, men passer også utmerket når du ønsker å legge til lyd- eller lyseffekter. Det er også vanlig å bruke Adobe Premiere Pro til undertekst.

Mann jobber med filmredigering i Adobe

Hva koster Adobe Premiere Pro? Pris i 2022

Du kan kjøpe Adobe Premiere Pro i en pakke med flere programmer, og du kan da få tilgang på både Photoshop, InDesign, Acrobat Pro, Illustrator og Premiere Pro. Alternativt kan du kjøpe kun Adobe Premiere Pro. 

 • Creative Cloud (alle applikasjoner inkludert): 615 kroner/måned
 • Adobe Premiere Pro: 236,25 kroner/måned

Prisene vi her har oppgitt gjelder for privatpersoner. Det finnes også egne pakker for bedrifter, og prisene for disse kan avvike noe fra de vi har nevnt over. Merk deg at det også er mulig å prøve Adobe Premiere Pro gratis i en måned.

Med gratisprøven kan du teste ut filmredigering i Adobe, og finne ut om løsningen er noe for deg.

Mann sitter på en stabel med bøker mens han jobber på PC med filmredigering i Adobe

Hvorfor utføre filmredigering i Adobe?

Det å jobbe med filmredigering i Adobe Premiere Pro byr på utallige redigeringsmuligheter, noe som betyr at det kan ta litt tid å sette seg inn i alle funksjonene. I korte trekk kan programmet brukes til alt fra lyddesign og overganger, til visuelle effekter.

For å komme i gang, må du først laste opp mediefilene du ønsker å redigere. Det kan være snakk om en videofil, eller kun lydfilen for den saks skyld. Deretter lager du et nytt prosjekt, og legger til nye sekvenser.

Du kan deretter redigere de ulike sekvensene i filmen på en oversiktlig måte. Det finnes nyttige videoer på YouTube og lignende steder der du finner detaljerte guider for ulike redigeringsoppgaver.

Vi rekker ikke å beskrive alle redigeringsmulighetene i detalj her, men vi skal se litt nærmere på hvordan du kan lage undertekst. Dette er nemlig noe mange lurer på!

Tre personer jobber med filmredigering i Adobe på hver sin PC

Hvordan legge til undertekst i Adobe Premiere Pro?

En film kan nå ut til mange flere dersom den har undertekster, altså tekst som viser hva personene i videoen sier. Med undertekster kan du for eksempel gjøre slik at innholdet i filmen blir tilgjengelig for seere på tvers av ulike språk.

Så, hvordan kan du egentlig legge til undertekst ved filmredigering i Adobe? Det finnes ulike fremgangsmåter, og her skal vi se nærmere på disse.

Sjekkliste: Slik lykkes du med filmredigering i Adobe

1. Automatisk undertekst ved filmredigering i Adobe

Adobe Premiere Pro har en funksjon som lar deg legge inn automatisk undertekst i videoene dine. Undertekster kan på denne måten legges til uten for mye arbeid, men husk samtidig på at kvaliteten kan bli så som så.

Slik går du frem:

 

 1. Klikk på «Captions»
 2. Velg «Transcribe sequence»
 3. Angi innstilliger (språk etc.)
 4. Trykk på «Transcribe»
 5. Vent til programmet er ferdig med å prosessere
 6. Gå til «Create captions» for å legge underteksten til filmens tidslinje
 7. Velg «Create»
 8. Undertekst er lagt til videoen
 9. Rediger underteksten ved behov
Liste: Slik går du frem med filmredigering i Adobe

2. Manuell utforming av undertekst

Dersom du ønsker høy kvalitet på subtitles i Adobe Premiere Pro, kan du også velge å legge inn undertekst manuelt. Dette kan være ganske mye mer tidkrevende enn automatiske undertekster, men resultatet blir til gjengjeld bedre (i de fleste tilfeller).

Slik gjør du det:

 

 1. Åpne «Captions« i workspace
 2. Velg «Create new caption track» i Text Panel
 3. Angi ønsket stil og format
 4. Start transkribering (skriv ned det som blir sagt i filmens lydspor)
 5. Juster timing ved behov
 6. Gjenta til hele klippet har fått undertekst
 7. Legg til effekter (som skygger, farge etc.) om ønskelig
Samarbeid: Kom i gang med filmredigering i Adobe

3. Import av SRT-fil

Du kan også legge til undertekster ved å importere en SRT-fil. Dette kan for eksempel være aktuelt om du har fått hjelp til å lage undertekster via en tredjepart, noe som er praktisk om du ikke har tid til å lage subtitles selv.

Dersom du velger denne løsningen, er fremgangsmetoden nokså enkel:

 

 1. Importer SRT-filen til videoen du har lastet opp i Premiere Pro
 2. Dra SRT-filen fra prosjektpanelet til ønsket videosekvens
 3. Sjekk at underteksten havnet på riktig sted i klippet, og juster ved behov
Mann roper i megafon: Slik lykkes du med filmredigering i Adobe

Trenger du hjelp med undertekst?

Filmredigering i Adobe byr på utallige muligheter, både når det kommer til lyd, bilde og effekter. Du kan blant annet bruke programmet til å lage undertekster, enten manuelt eller automatisk.

Dersom du ønsker undertekst av høy kvalitet med perfekt timing, kan det kanskje være nødvendig med litt hjelp! Din Transkribent hjelper filmskapere med undertekst, enten det er til små eller store prosjekter.

Motta underteksten i form av en SRT-fil som enkelt kan lastes opp til filmprosjektet ditt. Dette er både tidsbesparende og enkelt.

Bestill undertekst på 1, 2, 3!