Filmredigering

Filmredigering er som regel nødvendig dersom man skal oppnå et best mulig resultat når man har laget en video. Gjennom redigering kan man blant annet legge på effekter, lyder, undertekster og forbedre filmens kvalitet.

I denne guiden kan du lære mer om filmredigering. Vi forklarer deg det du trenger å vite på en enkel måte, slik at også nybegynnere kan dra nytte av guiden. Finn ut hvilke programmer du kan bruke, og hva slags muligheter som finnes.

Hva er filmredigering?

Hva er filmredigering?

Filmredigering er en prosess hvor man bearbeider og gjør endringer på en film man allerede har spilt inn. Det finnes mange ulike redigeringsmetoder som kan tas i bruk, avhengig av hva slags uttrykk og stil man ønsker at filmen skal ha.

Under filmredigering kan man for eksempel klippe bort eller endre på rekkefølgen av scener, legge til effektlyder eller musikk, eller til og med legge på filtre. Man kan også lage stilige overganger, effekter og animasjoner, alt ettersom.

I forbindelse med filmredigering kan det også være aktuelt å legge på undertekst. Dette kan være nyttig når du ønsker at filmen skal kunne tolkes av flest mulig – også på andre språk. Som regel legges undertekstene på helt til slutt, når filmen er ferdig redigert.

 

 • Klipping
 • Effektlyder og musikk
 • Korrigering av lys og farge
 • Visuelle effekter
 • Undertekst
Dame hopper av glede: Filmredigering trenger ikke være vanskelig

Videoredigering for nybegynnere

Filmredigering kan være en forholdsvis tidkrevende prosess som krever en del teknisk kunnskap fra den som utfører redigeringen. Men alle må begynne et sted, og etter hvert som du lærer deg å bruke videoredigeringsprogrammer, vil prosessen gå som en lek.

Når du først setter i gang med filmredigering, kan det være greit å begynne i det små. Prøv for eksempel å klippe ut en scene fra filmen, eller å legge på et filter. Etter hvert kan du prøve å legge på mer avanserte effekter eller undertekst.

Beste program for filmredigering

Hva er beste videoredigeringsprogram?

Det finnes mange flotte programmer for filmredigering, både til mobil og PC. Noen av programmene er veldig enkle og gir deg ikke så mange redigeringsmuligheter. Andre programmer koster penger, og er gjerne beregnet på viderekomne.

Det finnes uansett mange videoredigeringsprogrammer av høy kvalitet. Uavhengig av pris eller om programmene er gratis, kan vi liste opp disse som noen av de beste videoredigeringsprogrammene på markedet: 

 

 1. Adobe Premiere Pro CC
 2. CyberLink PowerDirector
 3. Lightworks
 4. Apple iMovie
 5. Blender
 6. Avid Media Composer First
 7. Adobe Premiere Clip
 8. Apple Final Cut Pro X
 9. Shotcut
 10. Hitfilm Express
Fire personer samarbeider om filmredigering

Videoredigering på Windows

Det finnes utallige muligheter for deg som ønsker å sette i gang med filmredigering på en Windows-enhet. Programmer som Hitfilm Express, Shotcut, VSDC Free Video Editor, Lightworks og Movie Maker Online, er alle egnet for operativsystemet Windows.

Du finner både gratisprogrammer og mer avanserte programmer du må betale for til Windows-PC eller mobil. Her finnes det med andre ord løsninger både for nybegynnere og mer erfarne.

Om du ønsker gratisprogrammer for filmredigering til Windows, kan vi anbefale Lightworks eller Hitfilm. Her finnes det mange muligheter, og du kan se frem til brukervennlige grensesnitt.

Tre personer jobber med filmredigering

Filmredigering på Mac OS

Det finnes også mange programmer for filmredigering som passer til Mac OS. Blant de gratis programmene kan vi nevne Hitfilm Express og Shotcut, så vel som Movie Maker Online.

Om du er villig til å betale noen kroner, er filmredigering med InShot, Adobe Premiere Pro, CyberLink PowerDirector og Apple Final Cut Pro X blant de beste løsningene. Sistnevnte brukes av mange profesjonelle filmredigerere!

Person som jobber med filmredigering på datamaskin

Videoredigering på Android

Har du en Android-enhet og leter etter et egnet program til filmredigering? Da kan du for eksempel teste ut Film Maker Pro, MyMovie Video Editor, VideoShow Video Editor og lignende.

Sjekk ut app-butikken på enheten din, og utforsk både gratisprogrammer og programmer som koster penger. Det finnes et hav av muligheter, og du kan til og med redigere filmer direkte fra mobiltelefonen eller nettbrettet.

Få hjelp med undertekster etter filmredigering

Motta hjelp med undertekster til filmene dine

Filmredigering er en prosess som innebærer at du bearbeider en allerede innspilt film. Formålet er å sikre at det endelige resultatet blir best mulig, både med tanke på uttrykk og kvalitet. Foruten effekter, klipping og lignende, er undertekst uvurderlig.

Dersom du ønsker undertekst til din video, kan Din Undertekst hjelpe deg. Vi har lang erfaring på området, og kan hjelpe deg med kvalitetsundertekster både på norsk og engelsk. Kontakt oss i dag for rask og effektiv hjelp!