Filmutstyr guide

Mange der ute har en strålende ide til et filmprosjekt, men mangler oversikt over hva de trenger av utstyr for å produsere et prosjekt som tilfredsstiller publikums kvalitetskrav. Som filmskaper har du mye å vinne på å oppgradere kameraer, mikrofoner, belysning og annet utstyr. I denne artikkelen skal vi gi deg en oversikt over det beste filmustyret, så du er klar for å lage film.

Det er ikke uten videre enkelt å anbefale filmutstyr, da hvilke behov du har avhenger av hvor ambisiøst prosjektet er, og hvor stort budsjett du har estimert til produksjonen. Ikke alle typer filmutstyr er nevnt i denne artikkelen, da vi har valgt å fokusere på utstyret som er mest essensielt til produksjons- og postproduksjonsfasen. Alternativene er rettet mot entusiaster og proffbrukere.

Vi mottar ingen provisjon ved å skrive om produktene som er nevnt i denne artikkelen. Teksten er kun ment å være veiledende, slik at du får en innføring i grunnleggende filmutstyr som behøves til en profesjonell produksjon. Ikke alle produkter som anbefales er nødvendigvis kompatible med hverandre.

Kamerautstyr

Selve grunnsteinen i filmproduksjon er kameraet. Kamerakvalitet har enormt mye å si for hvordan filmen presenteres, og ved å legge litt ekstra penger i et godt kamera, vil du kunne skape et filmatisk uttrykk som tåler tidens tann godt i mange år fremover.

Av kamerautstyr presenterer vi her det beste videokameraet, de beste kameralinsene og det beste kameralyset som finnes på markedet akkurat nå.

Kamera: Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K

Dette kameraet befinner seg høyt oppe på lister når de beste filmkameraene for 2021 trekkes frem. Vi har valgt å trekke frem Blackmagic-kameraet da det er et godt kompromiss mellom pris og ytelse. Kameraet ligger i skrivende stund ute til salgs for 14 295 kr. Kameraet har støtte for HDR-opptak med Four Thirds-sensoren, gjør opptak i 4K, og har en lysfølsomhet opp til 25600 ISO.

Videre er kamerahuset utformet i karbonfiber, og har en stor LCD-skjerm på 5 tommer. Kameraet gjør opptak i Blackmagic RAW-formatet, eller ProRes QuickTime. Om du ønsker kan det også fjernstyres via en iPad eller med Bluetooth. Av lagringsformater støtter det SD UHS-II- eller CFast 2.0-kort. Kameraet har også en USB-C-port som lar deg foreta opptak direkte til en ekstern harddisk.

For å sukre pillen ytterligere får du en medfølgende lisens til redigeringsprogrammet DaVinci Resolve ved kjøp av kameraet, et verktøy som brukes i store Hollywood-produksjoner. Ordinær pris for programvaren er 2650 kr., så her sparer du inn penger du kan bruke på annet utstyr. Blackmagic-kameraet er det beste valget for deg som vil begynne å lage film på profesjonelt nivå.

Kameralys: Genarat LED-7100T

Kameralys er greit å ha ute i felten når du spiller inn en sekvens hvor du ikke har mulighet til å ha med større mengder belysningsutstyr. Vi anbefaler Genarat LED-7100T. Kameralyset er enkelt å montere på et filmkamera, og har et fargetemperaturspetker som går fra 3200 til 5600 kelvin. Det får tilført strøm ved NP-F550-batterier, batterier fra Sonys L-serie eller en ekstern strømadapter

Objektiver

Det er vanskelig å anbefale et spesifikt objektiv til filmproduksjon, da en gjerne ønsker å ha flere objektiver for å ha størst mulig fleksibilitet under opptak. Hvilke objektiver som passer ditt kamera bestemmes av om det er en fullformats-, APS-C- eller Four Thirds-modell. 

De vanligste brennviddene å bruke ved filmproduksjon er henholdsvis 35 til 50 mm. for vidvinkelbilder, og 75 til 100 mm. for nærbilder. Objektiver med sistnevnte brennvidde omtales ofte som portrettobjektiver. Det finnes to typer objektiver, de med fast brennvidde og zoomobjektiver. For et mer filmatisk uttrykk er det ofte en god ide å bruke et anamorfisk objektiv.

Tripod: Manfretto Befree Live Video

Med mindre du har til hensikt å filme en homage til Jason Bourne-serien som satte den senere utskjelte shaky cam-teknikken på kartet, er en solid tripod god å ha. Det hjelper lite med et godt kamera om du ikke har tilleggsutstyr til å holde det stødig under opptak. Vårt valg hva gjelder den beste tripoden akkurat nå er Manfrettos Befree Live Video-modell.

Manfrottos tripoder høster mye skryt i foto- og videokretser, og Befree Live Video-modellen regnes som en av de aller beste. Tripoden er laget i aluminium, og tåler en utstyrsbelastning på opp til 4 kg. Materialvalget gjør den både lett og kompakt, og sammenfoldet er den knapt 40 centimeter lang. Utfoldet kan høyden justeres helt opp til 150 cm.

Utsalgsprisen på 2499 kr. gjør dessuten tripoden til en overkommelig investering for deg som vil ta filmproduksjon seriøst uten å måtte ta opp et forbrukslån. Dette er en tripod av høy kvalitet.

Lydutstyr

Godt kamerautstyr er vel og bra, men like viktig er det å kunne by seeren på en auditiv opplevelse av høy kvalitet. Til dette trengs det profesjonelt lydutstyr. Som en grunnpakke til filmproduksjon vil vi anbefale deg å gå til innkjøp av en shotgunmikrofon, mikrofonbom, mikrofonholder, XLR-kabler og et par gode hodetelefoner.

Shotgunmikrofon: Røde NTG-3

En shotgunmikrofon tar opp lyd fra lydkilder plassert foran mikrofonen, slik at du slipper å få masse uønsket støy fra lydkilder i omgivelsene ellers som ødelegger opptaket. Rødes NTG-3 shotgunmikrofon får rosende omtale i flere anmeldelser, og byr på profesjonell lydkvalitet. Røde oppgir selv at mikrofonen avgir 50 % mindre egenstyrt enn konkurrentene på markedet.

Shotgunmikrofonen oppbevares i en værbestanding sylinder av aluminuim, og er laget i messing, slik at den tåler en støyt. Prisen på 5988 kr. er heller ikke så avskrekkende gitt de gode skussmålene den har fått.

Mikrofonbom: Røde Boompole Pro 3M

Da vi anbefaler Røde NTG-3 som den beste shotgunmikrofonen i entusiast- og proff-segmentet, er det naturlig å løfte frem Røde sin boompole som den beste mikrofonbomen. En mikrofonbom er et stativ som kort forklart lar deg komme nærmere subjektet i scenen, og bidrar til bedre opptakslyd.

Boompole Pro kan utvides fra 81 cm til 3 meters lengde, og har grunnet utformingen i karbonfiber en vekt på bare skarve 535 gram. Dette er en lett og solid mikrofonbom som ligger ute til salgs for knappe 2390 kr.

Mikrofonholder: Rycote InVision

En mikrofonholder bidrar til å forhindre at vibrasjoner fra kameraet eller mikrofonbomen fanges opp av mikrofonen og ødelegger lydopptaket. Rycotes InVision-mikrofonholder tar nesten utelukkende de gjeveste plasseringene i diverse tester. Selskapets patenterte Lyre-teknologi virker støtdempende og gir med det et klarere lydbilde. Til 609 kr. er dette et produkt du absolutt bør se nærmere på.

XLR-kabler: MOGAMI XLR

XLR-kabler overfører lydsignaler fra mikrofoner til lydmiksere, og er nødvendig for å utnytte opptaksmulighetene som ligger i en god mikrofon. Paret med eksempelvis en shotgunmikrofon og en mikrofonholder, kan du oppnå svært god lydkvalitet. I denne kategorien anbefaler vi MOGAMIs XLR-kabel på 3 meter. Denne koster 507 kr.

Hodetelefoner: Sony MDR-7506

Skal du først ta steget opp på profesjonelt produksjonsnivå, kommer du ikke unna Sonys legendariske MDR-7506-hodetelefoner. Hodetelefonene har drivere på 40 mm, og veier 230 gram. Når du er på location eller i studioet og skal lytte til opptakene, er det praktisk at hodetelefonene har en kabellengde på 3 meter.  Det medfølger også et etui til oppbevaring.

For 1195 kr. kjøper du et produkt profesjonelle filmskapere har dratt nytte av i årevis.

Filmlys

Filmlys er en like viktig del av produksjonsdesignet som kamera- og lydarbeidet. I artikkelen vår om filmlys trakk vi blant annet frem reflektorer og softbokser som nyttige verktøy. Det er ingen grunn til ikke å gjenta den påstanden også her. I det følgende skal vi derfor presentere det beste produktet i hver kategori.

Softboks: MOUNTDOG 1350 W Continous Softbox Lighting Kit

En softboks er en variant av en lysformer som motvirker harde skygger og kontraster. MOUNTDOG sitt softboks-sett koster knappe 72 dollar med shipping inkludert fra Amazon, med to pærer som er beregnet til å være i opptil 8000 timer inkludert. Dette softboks-settet trekkes frem i flere tester, og er en budsjettvennlig startpakke for deg som vil bli bedre på belysning.

Reflektor: Godox 5-i-1-reflektorskjerm

En reflektor reflekterer ganske enkelt lys, slik at du kan forme lyset som du vil og skape spennende dynamikk i bildet. Godox sin 5-i-1-reflektorskjerm får gode skussmål, og inkluderer både gull- sølv- og transparente reflektorskjermer. For 499 kr. er dette en fin inngang til å skape mer visuelt spennende scener i prosjektet ditt. 

Redigering: Adobe Premiere Pro eller Final Cut Pro
Både Adobe Premiere Pro og Final Cut Pro er gode redigeringsprogrammer som kan være verdt å ta en nærmere kikk på for å heve produksjonsnivået ytterligere.

Final Cut Pro kjører kun på macOS, og koster ordinært 3290 kr. Apple tilbyr imidlertid en gratis prøveperiode på 90 dager før du tar kjøpsbeslutningen, og er du utdanningskunde kan du få det som en del av en pakke med en mengde andre gode apper til 2190 kr. Vi anbefaler at du leser deg opp på Apples systemkrav for å se om Macen din er i stand til å kjøre programvaren.

Adobe Premiere Pro har støtte for både Windows og macOS, og du kan abonnere på Creative Cloud hvor appen er inkludert for 885 kr. i måneden. Som student betaler du bare 191, 25 kr. i måneden. Bedrifter får tilgang på Creative Cloud for 661 kr. i måneden. Du kan også betale en årlig engangssum, dersom du ønsker det.

Har du et prosjekt som trenger undertekst?

Vi i Din Undertekst hjelper deg gjerne med teksting av ditt filmprosjekt. Våre tekstere har stor språkforståelse, og vi er opptatt av å levere den profesjonaliteten du forventer. Vi leverer raskt og til fastpris, henholdsvis 100 kr. per spilleminutt ekskludert mva., og 120 kr. per spilleminutt ved oversettelse. Bestill undertekst fra oss i dag!