Final Cut Pro anmeldelse
Final Cut Pro er blant de mest populære videoredigeringsprogrammene blant proffbrukere på macOS-plattformen. Programvaren har blitt brukt til å redigere Hollywood-produksjoner, og er i tillegg en favoritt blant kjente YouTubere og andre innholdsskapere. I denne anmeldelsen får du svaret på hvorvidt Final Cut Pro passer til ditt bruk, og ikke minst om det er verdt prisen.
Programvaren er utviklet av Apple, og er eksklusivt for macOS-plattformen. I motsetning til alternativer som Adobe Premiere Pro, finnes det ingen abonnementsløsning for bruk av programmet. Om du vil kjøpe Final Cut Pro, må du ordinært ut med 3290 kr. Er du utdanningskunde, tilbyr Apple en samlepakke hvor Logic Pro, MainStage, Motion, Compressor og Final Cut Pro inngår, til 2190 kr.
Vi mottar ingen provisjon ved anmeldelse av produkter, og denne artikkelen er kun ment å være informativ. Formålet er at du som interessent skal kunne ta en så velinformert kjøpsavgjørelse som mulig på vegne av deg selv eller ditt produksjonsselskap.
Funksjoner
I denne anmeldelsen skal vi gå gjennom noen av Final Cut Pros sentrale funksjoner, slik at du får et overblikk over hva programvaren kan tilby deg i din arbeidshverdag.
Brukergrensesnitt, oppløsning, HDR og fargekorreksjon
Final Cut Pro lar deg redigere videoer i alt fra 1080p-oppløsning, helt opp til 8K og stereoskopiske 360-graders videoer. Avhengig av hvor kraftig prosessor og grafikkløsning Macen din kan skilte med har du altså mulighet til å jobbe med flere oppløsninger. Dette gir fleksibilitet i arbeidet, og lar deg jobbe effektivt enten du har Full HD- eller 4K-materiale.
Tidslinjen minner mye om iMovies brukergrensesnitt, så dersom du har erfaring fra dette programmet vil du raskt finne deg til rette her. Filer, enten det er video-eller lydklipp, trekkes enkelt ned til medieimportfeltet og deretter videre ned til tidslinjen. Dersom du har et flerkameraoppsett, kan du synkronisere opptakene i programmet, og se opptil 16 ulike opptak samtidig.
Den nye oppdateringen lar deg også redigere HDR-video. HDR står for High Dynamic Range, og er betegnelsen på en bildeteknologi hvor flere identiske bilder med ulik eksponering fusjoneres sammen. Dette bidrar til at mørke og lyse partier i bildet ivaretas langt bedre. HDR er imidlertid ikke standard på alle flater, så du kan også konvertere disse opptakene til SDR, om du ønsker det.
Fargekorrigering er en annen sentral del av videoredigering og postproduksjon. Forskjellen mellom det flate, hverdagslige uttrykket ukorrigerte opptak gir, og det cinematiske preget korrigerte scener får, er stor. Dette kan utføres enkelt i Final Cut Pro gjennom et strømlinjeformet brukergrensesnitt.
Ved bruk av fargehjul kan du enkelt justere verdier som fargemetning, lyse og mørke områder, og lysstyrke i bildet. Du kan også bruke en digital pipette til å forandre fargetonen og metningen til et objekt eller parti i bilde, eksempelvis fargen på en bukse eller stein.
Støtte for tredjepartsapplikasjoner
Final Cut Pro har imidlertid mer å by på enn et brukervennlig grensesnitt og stor formatfleksibilitet. Noe av det vi setter mest pris på er at programmet støtter en rekke tredjepartsapplikasjoner, det være seg effektverktøy, fargekorrigeringsprogramvare eller arbeidsverktøy. Blant disse finner vi utvidelsene til Shutterstock, Frame.io, APM Music og Simon Says.
- Shutterstock er en innholdsportal som lar deg kjøpe arkivfotoer, vektorer, bilder til redaksjonell bruk, arkivvideoer og arkivmusikk. Med utvidelsen til Final Cut Pro kan du laste ned materiale fra Shutterstock og legge det direkte inn i prosjektet du jobber med. Ved å laste ned utvidelsen får du i tillegg masse gratis innhold, noe som er en bonus om du ikke umiddelbart vil betale for lisenser.
- Frame.io tilbyr tredjepartsutvidelser for både Premiere Pro, Slack, After Effects og Final Cut Pro. Med Frame.io-utvidelsen kan du dele enkeltklipp eller fullstendige prosjekter med produksjonsteam eller klienter, direkte fra Final Cut Pro. Denne utvidelsen gjør det også mulig for personer å se filen på iPhone og legge igjen kommentarer.
- APM Music gir deg tilgang til over 800.000 lydspor, og deres tjenester er brukt i filmers som The Hitman’s Wife’s Bodyguard og Disney+-serien Du kan med andre ord importere lydfiler av særdeles høy kvalitet. Når du har betalt lisensen for filen du ønsker deg, er det bare å laste den ned til prosjektet ditt. Se APM Musics nettside for mer informasjon om hvordan du tar i bruk utvidelsen.
- Simon Says kan lastes ned både som en frittstående app for MacOS og en utvidelse til Final Cut Pro. Appen utfører transkripsjon av lyd i videoprosjekter ved hjelp av kunstig intelligens, og støtter over hundre språk, deriblant norsk. Det er dog ingen selvfølge at kontekst og språklige nyanser fanges opp på en god måte med denne programvaren.
Videoekodeker
En annen ting vi liker godt med Final Cut Pro, i tillegg til brukervennligheten og den brede støtten for tredjepartsutvidelser og plug-ins, er de mange ulike videokodekene du kan benytte deg av. Programvaren støtter selvfølgelig velkjente formater som H.264 og QuickTime, men også Redcode RAW, Apple ProRes og Apple ProRes RAW og RAW HQ.
Apple ProRes RAW lar deg arbeide med filer i RAW-format. RAW vil si at filen er ukomprimert, og at all informasjon i bildefilen er ivaretatt. Dette gir høyt detaljnivå og bedre fargegjengivelse.
Du kan redigere prosjekter med hele 8K i oppløsning i sanntid i dette formatet dersom du har en Mac Pro med et Afterburner-kort. Om du har en støttet Atomos-recorder kan du spille inn i ProRes RAW fra DJI Zenmuse X7, og kameraer som Canons EOS C300 Mark II lar deg justere ISO og eksponeringsforskyvning.
ProRes RAW-formatet gir stor fleksibilitet til deg som er profesjonell bruker, og stadfester Final Cut Pros posisjon som et av de beste videoredigeringsprogrammene der ute ytterligere.
Kan Macen min kjøre Final Cut Pro?
Kunnskap om Final Cut Pro er til liten nytte om maskinen du bruker ikke er i stand til å kjøre det. Apple krever at Macen har macOS 15.6 eller nyere installert. Minimumskravet er ellers at du har 4 GB RAM, et grafikkort som støtter Apples Metal-arkitektur og 3.8 GB diskplass.
Skal du arbeide med stereoskopisk video, video i 4K-oppløsning eller 3D-grafikk, anbefales minst 1 GB VRAM og minst 8 GB RAM.
Konklusjon
Til prisen du betaler skal det godt gjøres å finne et alternativ med like allsidig funksjonalitet som Final Cut Pro. Den gode optimaliseringen opp mot MacOS, især hos M1-maskinene gjør det til et godt verktøy for flere brukergrupper, enten du er innholdsskaper på YouTube eller jobber med postproduksjon i et produksjonsselskap.
Final Cut Pro er relativt brukervennlig, med et grafisk brukergrensesnitt som tar en god del inspirasjon fra lillebroren iMovie. Det betydelige utvalget av tredjepartsutvidelser gir stor fleksibilitet, slik at du kan tilpasse programmet til dine behov og arbeidsforhold.
Og med flere videokodekter å velge mellom kan du arbeide med RAW-filer. Dette ukomprimerte passer perfekt om du jobber med HDR-innhold.
Til syvende og sist er det bare du som kjenner ditt eller ditt produksjonsselskaps behov, men vi nøler i hvert fall ikke med å anbefale Final Cut Pro. Investeringen betaler seg i form av stor funksjonalitet, meget god macOS-optimalisering og gratis oppdateringer. Skulle du fremdeles være i tvil er det bare å laste ned prøveversjonen av Final Cut Pro, som lar deg prøve programvaren gratis i 90 dager.
Trenger du hjelp med undertekst?
Slik vi nevnte tidligere i artikkelen, kan transkriberingsverktøy som Simon Says være nyttig for noen. Vi i Din Undertekst vet at teksting er en brysom jobb, og da er det lett å ty til enkle, automatiserte løsninger. Med vår hjelp lages undertekstene imidlertid som SRT-filer av våre høyst språkkompetente medarbeidere, slik at kontekst og nyanser ivaretas. Bestill undertekster fra oss i dag!