Grafikkort til videoredigering
Hvilket grafikkort enheten man bruker til videoredigering har, kan påvirke mange deler av prosessen. Det kan ta lengre tid å eksportere sluttproduktet og hvis man har overredigert, kan man slite med dårlig kvalitet, da PC-en ikke håndterer all den prosesseringen.
Både et grafikkort og en prosessor vil ha mye å si for det tekniske rundt videoredigering, men grafikkortet vil også utgi en forskjell i selve arbeidet. Når man redigerer video, er det viktig at skjermen man ser klippene og eventuelle effekter på, gjengir bildet så godt som mulig.
Det man ser når man redigerer påvirker valg man tar, som kan se helt feil ut når man eksporterer det og laster opp for strømning, som fargetoner og hvor lyst eller mørkt noe ser ut, og andre ting som hvor mye av bakgrunnen som kommer med og hvor klart bildet er generelt.
Undertekster er et godt verktøy som gjør videoene dine tilgjengelige for veldig mange flere, og som enkelt kan sendes eller legges ved i opplastning for å gi dine videoer et stort løft, både i kvalitetsinntrykk og i rekkevidde. Man kan også bruke flere undertekstspor, for å nå enda flere.
Videoredigering på PC
En PC, da enten med Windows eller MacOS, anbefales for redigering av tyngre videomateriale. Tungt da i den forstand at det er mye data, fra et høykvalitetskamera, eller med mye ekstra informasjon, som kan gjøre det vanskelig for mindre enheter å både oppbevare dem og prosessere dem.
Det finnes mange gode programmer og apper man kan laste ned på en PC. Alle med sine egne utviklede verktøy, som alle har sine oppsider og nedsider. Det finnes både gratis alternativer, eller mer avansert programvare, som koster en del penger, men man får tilbake for det man betaler for.
På en PC kan man enkelt både prosessere det man lager i høy kvalitet og ha høy presisjon, da man kan få lengre, mer presise tidslinjer og plass til flere verktøy på skjermen samtidig slik at man får en bedre arbeidsflyt. En PC gjør det også enkelt å lagre og anvende makroer og tastatursnarveier.
PC-er tillater også bruk av tyngre hardware som gjør at man kan eksportere og utføre prosesser i videoredigeringen, som krever mye kraft. Med en god prosessor og grafikkort, og gode nok deler i PC-en generelt, kan du utføre mye tungt arbeid på store filer, uten at det tar dagevis.
Stasjonær eller bærbar PC?
Både stasjonære og bærbare PC-er er gode nok i disse dager til å utføre relativt tung redigering. Stasjonære PC-er vil nok kreves til de aller største prosjektene, men for privatpersoner eller f.eks. mindre bedrifter vil man kunne redigere video til de fleste formål på en god bærbar PC.
Det finnes veldig gode bærbare PC-er på markedet, som kan brukes til redigering på et helt greit nivå, men det som kreves av hardware for veldig ekstensiv redigering av video og eventuelt også lydklipp, koster penger, spesielt når det kommer til bærbare PC-er.
Selv om bærbare PC-er har tilsvarende deler tilgjengelig, er de tilpasset til bærbart bruk, og man får ikke helt den samme kraften. Man kan på en stasjonær PC også bygge ut med ekstra hardware, for å kjøre prosesser som å rendere film, mye glattere og raskere.
Men man kan altså bruke tyngre programvare på veldig gode bærbare PC-er og utføre redigering som er mer enn god nok for, for eksempel YouTube videoer eller mindre bedriftsfilmer, eller hva man enn nå skulle gjøre med slike mindre filmer. Man kan også bruke dem til å redigere gaming-klipp.
Gaming og videoredigering
Mange som driver med gaming bruker videoredigering til personlig bruk, og for å sende videoer til vennene sine eller for å dele sitt eget innhold i SoMe eller på nettet generelt, f.eks. på YouTube, med kommentar og kamera og musikk. Slik redigering kan man enkelt gjøre uansett hva slags PC man har.
Når man spiller videospill og ønsker å lagre video av det, kan man ta opp det som skjer på skjermen med enkel programvare, og få med både lyd og bilde og legge til eksterne kilder som kamera og mikrofon, og flytte rundt og tilpasse ting til slik man ønsker at det ser ut når man tar opp.
Dette overtar for en del av selve redigeringen, men man må fremdeles bearbeide disse videoene, og mange tar også opp uten å legge til noe, for å ha råmaterialet lagret separat, og redigerer heller selv i ettertid, med andre opptak, fra kameraer, mikrofoner, stemmechatter og andre ting.
Det er ikke heller alle som lager videoer hvor de kun viser spillingen, og mange legger til effekter, tekst, bilder og musikk og klipper det til, slik at alt passer sammen og blir presentert på en veldig kul måte. Noen legger også helt enkelt ut videoer hvor de spiller med kompiser, hvor lyden blir viktigst.
Etter redigeringen
Hvis man har laget og redigert en video hvor man snakker med vennene sine når man spiller, eller er ute og intervjuer noen, avholder et møte, deltar på et seminar, eller hva det måtte være, så er det små ting man fremdeles kan gjøre, for å sørge for at man når et så bredt publikum som man kan.
Gode undertekster hjelper deg i delingen av videoene dine, da flere kan følge det som blir sagt, og man lettere f.eks. kan gjenkjenne hvem som snakker, og få med seg ting som man kanskje hadde gått glipp av, hvis det ikke stod i tekst, et eller annet sted i bildet.
Man kan da også nå folk over hele verden med engelske undertekster, og sørge for at personer med hørselsnedsettelser slipper å gå glipp av noe, med såkalt Closed Caption undertekster, som inneholder ekstra info om lyder, som biler som kjører i bakgrunnen eller musikk som spiller.
Undertekster lagres enkelt i SRT-format, som kan åpnes og redigeres av nærmest alle programmer for behandling av tekst. Dette gjør at man enkelt kan sende dem som vedlegg i en mail, og mange nettsteder for opplasting av video tillater også opplastingen av SRT-filer sammen med videoen.