Hva er CGI?
CGI er en forkortelse som står for «Computer Generated Imagery», og omtales gjerne som datagenerert bildegrafikk på norsk. CGI blir ofte brukt når det skal lages spesialeffekter eller karakterer til filmer, spill og TV, og byr på uendelig mange muligheter.
Her kan du lære mer om hva CGI er, hva det brukes til og hva du bør tenke på før du setter i gang med datagenerert bildefremstilling selv.
Hvordan fungerer CGI?
CGI innebærer som regel at en designer tegner eller tar bilder av modeller i leire eller lignende materialer. Denne modellen danner grunnlaget for effektene eller karakterene som skal lages. Du kan nesten betrakte det som et «skjelett» eller en mal for videre arbeid.
Noen ganger brukes virkelige mennesker som modell. Dette ble for eksempel gjort i Ringenes Herre da karakteren Gollum skulle lages. En faktisk person ble da brukt som grunnlag for karakteren.
Neste steg i prosessen innebærer at en ved hjelp av en datamaskin får en 3D-modell til å matche den virkelige modellen. Ved hjelp av 3D-modellering kan man for eksempel få CGI-karakteren til å matche den virkelige modellens ansiktsuttrykk eller lignende.
Eksempler på bruk av CGI i film
CGI har blitt – og blir – brukt i mange av de største filmproduksjonene i verden. Mange kjente Hollywood-filmer tar flittig i bruk CGI, og dette resulterer ofte i naturtro effekter og karakterer som engasjerer publikum.
Blant filmene som har tatt i bruk CGI, kan vi blant annet nevne disse kjente og kjære filmklassikerne:
- Jurassic Park
- Hobbiten
- Monsters
- Star Wars
- Avatar
- TRON
- The Matrix
- Ratatouille
- Toy Story
- Shrek
- Oppdrag Nemo
Når kom CGI?
CGI-effekter ble første gang brukt i 1973 i filmproduksjonen Westworld. Den banebrytende grafikken ble raskt populær, og på 70- og 80-tallet ble teknikken brukt i mange store filmproduksjoner.
Mange kjenner nok til at CGI ble brukt i Star Wars fra 1977, men teknikken ble også brukt i mindre kjente filmer som The Last Starfighter fra 1984 og Flight of the Navigator fra 1986.
Hvordan komme i gang med CGI?
Mange filmprodusenter har avanserte verktøy for produksjon av CGI-effekter i film, og ofte er det et helt team som jobber med akkurat dette. Det finnes imidlertid også programvare du kan ta i bruk om du ønsker å prøve deg på CGI selv.
Det å komme i gang med CGI er kanskje ikke det første du gjør, dersom du aldri har produsert film tidligere. Men med litt øving, prøving og feiling, kan du lage morsomme CGI-effekter helt på egen hånd. Her er noen programmer som kan brukes for CGI-produksjoner:
- Adobe After Effects
- Blender
- Autodesk Maya
- Pixologic ZBrush
- Daz Studio
Tips til deg som skal lage CGI-produksjoner
Hva er CGI uten en god story? Før du setter i gang med CGI, er det lurt å ha planene klare. Dersom du lager en film, bør du for eksempel ha manus og sketsjer klare. Sørg for at filmen har en god spenningskurve, slik at seeren blir dratt inn i historien.
Foruten å skape engasjement, er det lurt å sørge for at så mange som mulig kan få glede av filmen. Sørg for eksempel for å ha undertekst på filmen, slik at innholdet er mulig å forstå på tvers av ulike språk.
Undertekst kan også være nyttig med tanke på at filmen skal kunne nå ut til personer med nedsatt hørsel.
Motta hjelp med undertekst
Hva er CGI? Computer Generated Imagery er en teknikk som lar filmprodusenter lage 3D-karakterer eller effekter til film, TV og andre produksjoner. Teknikken brukes hyppig i store filmproduksjoner, og kan gi livaktige effekter som virkelig fenger publikum.
Med undertekster til filmen din kan du forsikre deg om at flest mulig får glede av produksjonen. Din Undertekst har dyktige tekstbehandlere som lager undertekst av høy kvalitet til både små og store filmer, TV-serier og snutter.
Kontakt oss i dag og få undertekst på 1, 2, 3!