Hva er klipping i film?
Klipping i film er enkelt og greit en del av redigeringsprosessen som kommer med produksjon av film. Når man skyter video til en film vil filene ofte være lengre enn de trenger å være, eller ikke se så bra ut som man ser for seg, og trenger da og bli klippet i. Litt som en collage, men i videoform.
Man kan korte ned scener og hendelser, for at de skal være mer effektfulle og slående, eller man kan gjøre dem lengre for å sette stemningen. Kun fantasien setter rammer for hvordan man faktisk bør klippe til en film, men alle prosjekter vil kreve klipping i en eller annen form.
Dette er måten man setter sammen alle videoopptakene og får filmen til å bli sammenhengende. Man slipper da å måtte skyte på nytt hvis noe tok for lang eller kort tid, og man sørger for at timingen blir riktig på alt som skal skje, og at det passer sammen og gir mening, slik at det skaper en helhet.
Hente ut filmklipp
En annen form for klipping i film, er å hente ut deler av filmen og bruke dem til egne klipp på egenhånd. Dette gjøres på mer eller mindre den samme måten, men ofte da i etterkant av produksjonen. Det kan likevel være lurt å hente ut gode klipp og snutter på forhånd.
Hvis du vet at du skal ha annonser for filmen din, eller du skal promotere den på nett, for eksempel via strømmetjenester eller korte reklamesnutter, trenger du korte klipp, ofte fra forskjellige steder i filmen, som igjen skal redigeres og bearbeides før det sendes ut og blir tatt i bruk i de rette kanalene.
Mange henter også ut veldig korte filmklipp som de enten bruker i egne produksjoner, enten for humor eller for å bygge opp under et poeng. De fleste har nå blitt kjent med filtypen .GIF og det finnes utallige filmscener som har blitt klippet til og konvertert til dette filformatet.
Sette sammen videoklipp
Man kan også gå den andre veien og sette sammen eksisterende videoklipp for å lage mer helhetlige og gjerne oppsummerende filmer. Dette er noe veldig mange gjør, enten for å snakke om det som skjer i en video uten å måtte bruke hele filmer eller for å sette sammen hjemmevideoer.
Å sette sammen videoklipp er veldig enkelt og blir derfor brukt i mange sammenhenger, som for eksempel i SoMe. Her kan det lønne seg å kutte ting sammen, slik at man får delt mest mulig per post. Har man vært på ferie og filmet alt for mye til å legge det ut, kan man da klippe det sammen.
Så klipping av video og film er noe de fleste er kjent med, da mobiltelefonene våre kan gjøre det, nå til dags, og det er brukbart i kanaler og formater alle kjenner til fra før av. Det gjøres selvfølgelig likevel på forskjellig nivå, og er kun en del av redigeringen som ofte står bak, spesielt for spillefilmer.
Redigere film
Redigering av film er et enormt stort fagfelt. Det er mange aspekter ved dette, og det finnes eksperter som er gode på hver av dem, samtidig som det finnes noen som er sånn passe gode på flere, om ikke alle av dem. Det er en omfattende prosess, her også spesielt for spillefilmer.
Klipping og synkronisering er en vital del av dette. Det er ofte det første som gjøres etter filmingen er utført, selv om det nødvendigvis ikke er siste gang det blir gjort i løpet av den lange prosessen med å redigere lange spillefilmer, hvor det ofte også trengs effekter og 3D-animasjoner osv.
Når man redigerer film, vil det være lurt å ha klippingen og synkroniseringen og de grovere endringene først, slik at man vet at det som gjøres senere ikke var forgjeves og bare blir klippet bort. Det gjør det også lettere å skjønne dramaturgien i historien som gjør det lettere å redigere.
Undertekster som verktøy
Det er mange problemstillinger som kan løses enkelt og greit, med undertekster. Skal man dele noe er det alltid lurt å tenke på hvem som kommer til å se dem og hva de trenger eller ønsker at en film skal ha med. For eksempel hørselshemminger eller språkvansker.
Ting som musikk og lyden av greiner som knekker eller lynnedslag i bakgrunnen er lette å ta forgjeves, spesielt når man har sittet og redigert de samme klippene over lengre tid, men de kan være viktige for mange, for å forstå hva som i det hele tatt skjer i filmen.
Samtidig lever vi i et mer globalisert samfunn, hvor dialekter ofte kan bli vanskelige, eller hvor engelsk blir nødvendig for god kommunikasjon. Da kan undertekster være det perfekte verktøyet, ettersom man kan ha flere tilgjengelige undertekst spor, og slipper å ha lage flere lydspor.
Din Undertekst hjelper deg!
Ser du verdien i undertekster som verktøy, men vet ikke helt hvordan du skal gå frem for å inkludere dette i filmen din? Da har du kommet til riktig sted, for det er spesialiteten til oss som jobber i Din Undertekst. Ta kontakt med oss for å få hjelp til å tekste filmen din i dag!