Hva står CGI for?

Hva står CGI for? CGI er en forkortelse for «Computer Generated Imagery», og uttrykket brukes ofte i forbindelse med filmproduksjon. Teknikken har blant annet blitt brukt i store filmproduksjoner som Avatar, Ringenes Herre og Jurassic Park, og gir en flott visuell effekt.

Vi skal her se litt nærmere på CGI, og forklare deg hva filmteknikken går ut på. Finn også ut hvorfor undertekst er kjekt å ha!

Hva står CGI for? Dette ser vi nærmere på med forstørrelsesglass!

Dette er CGI

Nå som du vet hva CGI står for, altså Computer Generated Imagery, er det kanskje ingen overraskelse at CGI er datagenererte animasjoner. CGI omtales gjerne også som «dataanimasjoner» på norsk, siden det brukes datamaskiner for å lage animasjonene.

CGI baseres i stor grad på de samme prinsippene som benyttes innen analog animasjon. Sistnevnte går ut på at en viser en rekke individuelle bilder etter hverandre, med ca. 25–60 bilder per sekund. Dette gir seeren en illusjon om at karakterer/ting er i bevegelse.

Innen CGI er prosessen imidlertid litt annerledes, siden det er datamaskiner som lager og styrer flyten av bildene. Derfor er en ikke avhengig av stillbilder tatt av et fotokamera, slik man er innen tradisjonell animasjon.

Fire personer jobber med fire ulike former for CGI: Hva står CGI for?

Ulike CGI-teknikker

Uttrykket CGI brukes gjerne som en fellesbetegnelse på all dataanimasjon. I realiteten finnes det imidlertid mange undergrener, og ulike CGI-metoder kan gi vidt forskjellige resultater.

Hva slags resultat filmprodusentene er ute etter, avhenger naturligvis av både budsjett, filmtype og målgruppe. La oss se nærmere på de mest vanlige formene for CGI!

Person animert med CGI i 2D-effekt: Hva står CGI for?

CGI til 2D-animasjon

2D-animasjon med CGI minner mye om produksjon av tradisjonelle tegnefilmer. I sistnevnte vil skaperen tegne en rekke tegninger (f.eks. med blyant på papir), og deretter blir bildene sett etter hverandre i en bestemt hastighet, slik at figurene «beveger» seg.

Ved 2D-animsjon er prosessen ganske lik. Forskjellen er at bildene blir tegnet på en datamaskin heller enn på papir. Bildene vil så bli vist med en hastighet på omkring 30 bilder/sekund.

Datamaskin som brukes til dataanimasjon: Hva står CGI for?

CGI til 3D-animasjon

3D-animasjon har blitt veldig populært de siste årene, og gir et ekstra moderne og realistisk uttrykk til animasjonsfilmen. Denne formen for CGI innebærer at animasjonene blir laget i et 3D-program, der karakterer og objekter gir dybdefølelse.

Eksempler på filmer som har benyttet CGI-3D er Antz (1998), Monsters Inc. (2001), Oppdrag Nemo (2003) og Disney-klassikeren Prinsessen og Frosken (2009).

Person med datamaskin: Hva står CGI for?

CGI har mange bruksområder

CGI brukes ikke bare når det skal lages familiefilmer som passer for barn. Teknikken har en rekke bruksområder, og tas i bruk innen alt fra Hollywood-produksjoner og dataspill, til forskning og undervisning.

Så lenge man ønsker å lage animerte effekter av høy kvalitet, kan CGI være en flott metode å ta i bruk.

Slik jobber du med dataanimasjoner: Hva står CGI for?

Hvordan lage CGI-effekter?

Filmprodusenter som ønsker å lage filmer eller annet materiell med CGI, må gjøre dette gjennom egnet programvare. Det finnes en rekke programmer som kan brukes når man skal lage animasjonsfilmer.

Blant de mest populære kan vi nevne disse:

 

  • Adobe After Effects
  • 2DS Max
  • Autodesk 3DS Max
  • Blender
  • Daz Studio
  • OpenToonz
  • Synfig Studio
  • Autodesk Maya
  • LightWave 3D
  • Autodesk Mudbox
Hva står CGI for, og hvorfor trenger du undertekst?

Undertekst til animasjonsfilm

Når du lager film med CGI kan du se frem til et stilig resultat, og det er bare fantasien som setter grenser for hva som er mulig og ikke. For å gjøre seeropplevelsen komplett, bør du også huske på å inkludere undertekster til filmen.

Med undertekst kan nemlig enda flere få glede av filmen. Mange synes det er best å se på film med subtitles påslått, siden det da blir enklere å få med seg alt. Om det er støy eller bråk i omgivelsene, er kanskje dette ekstra aktuelt.

Husk også på at undertekst gjør at filmen din kan tolkes av hørselshemmede, eller av dem som ikke snakker filmens originalspråk.

Undertekst kan brennes inn i animasjonsfilmen din, eller legges på som en separat fil. Sistnevnte gjør det mulig å redigere underteksten ved behov. 

 

Hva står CGI for? Bestill undertekst til filmen din her

Bestill undertekst

Hva står CGI for? Jo, Computer Generated Imagery – noe som betyr at vi her snakker om dataanimasjoner. CGI brukes hyppig innen filmproduksjon, og gjør det mulig å skape kule visuelle effekter.

For å gjøre filmopplevelsen komplett for seeren, er det nyttig å også ha undertekster i filmen. Dette er noe vi i Din Undertekst kan bistå med. Våre undertekstere har lang erfaring, og sørger for at undertekstene blir presise og egnet for filmlerretet.

Kontakt oss i dag, og bestill undertekst på 1, 2, 3!