Hvordan brenne inn undertekster?

Hvordan brenne inn undertekster slik at underteksten blir en permanent del av videoen? I mange tilfeller kan det være ønskelig å ha en fast undertekst i videoen, fremfor å ha en separat video- og tekstfil.

Vi skal her se nærmere på hvordan man kan brenne inn undertekster i en film. Dette er først og fremst aktuelt for deg som ikke har behov for mange redigeringsmuligheter i etterkant.

Hvordan brenne inn undertekster?

Hva betyr det å brenne inn undertekster i en video?

Det å brenne undertekster inn i en video kalles gjerne for «open captioning» på engelsk, og innebærer at underteksten gjøres til en permanent del av videoen. Det betyr blant annet at seeren ikke kan slå teksten av.

Det motsatte av å closed captioning er open captioning. Sistnevnte innebærer at filen med undertekst lastes opp til en videohosting-tjeneste, for deretter å bli slått på når seeren aktivt velger dette i videoavspilleren.

Hvordan brenne inn undertekster i video?

Hvorfor brenne inn undertekster?

Det finnes flere grunner til at noen kan ønske å brenne inn undertekster i en video. Noen plattformer støtter for eksempel ikke closed captioning, som for eksempel TikTok, Snapchat og Instagram. Skal videoen tekstes, må teksten derfor brennes på filen.

En annen fordel med å brenne inn undertekster, er at filmprodusenten / den som lager filmen får full kontroll over undertekstene. Vedkommende kan for eksempel få kontroll over hvor på videoen teksten skal vises, og hvordan.

Samtidig finnes det visse ulemper ved å brenne inn undertekster. Seeren har som nevnt ikke mulighet for å slå av teksten, noe som kan oppfattes som «irriterende».

Det kan også være problematisk med tanke på format, for teksten skalerer i takt med videoens kvalitet og størrelse. Det kan derfor bli vanskelig å lese underteksten om videoen vises i et lite format.

Mann jobber med å brenne inn undertekster i video på PC

Hvordan brenne inn undertekster enklest mulig?

Det å brenne inn undertekster kan være litt komplisert om du ikke har gjort det før. Vi skal her forsøke å forklare prosessen enklest mulig. Slik går du frem, steg for steg:

  1. Åpne et program som støtter open captioning (f.eks. Adobe Captivate, Adobe Premiere Pro, AegisSub, DivXLand, Subtitle Horse eller Amara)
  2. Last opp video
  3. Sjekk menyvalget og velg «open captioning» eller lignende
  4. Skriv undertekst
  5. Lagre fil

Nøyaktig fremgangsmåte vil naturligvis avhenge av hvilket program du bruker til å brenne inn undertekster.

Hvordan brenne inn undertekster

Filformat ved closed eller open captioning

Når du skal brenne inn undertekster i en video, er det som regel nødvendig å ha en XML- eller SRT-fil. Benytt deg gjerne av sistnevnte, da SRT-filer er veldig praktiske å jobbe med. Du kan da brenne filen inn på selve videoen.

SRT-fil er også et velegnet format når du ønsker å ha tekstfilen separat fra videofilen. Det er enkelt å redigere formatet, og man kan endre på teksten eller timingen i etterkant om noe ble feil.

Ønsker du å bruke en SRT-fil som open captioning, trenger du som regel bare å dra filen inn i samme mappe som videofilen ligger i. Majoriteten av videoavspillere vil da inkludere underteksten automatisk i menyvalget for undertekster.

Hvordan brenne inn undertekster i film? Motta hjelp

Motta hjelp med å brenne inn undertekster

Har du en videofil, og skulle gjerne ha brent inn undertekster i denne? Dette kan være praktisk når du ønsker en permanent undertekst som ikke kan slås av eller redigeres. På enkelte plattformer kreves dessuten open captioning om man skal ha undertekst.

Din Undertekst har lang erfaring med undertekst, og hjelper deg enten du ønsker å brenne inn undertekster eller om du foretrekker closed captioning.

Undertekster på video kan ha en rekke fordeler, og du kan nå ut til et langt større publikum. Husk at undertekst blant annet lar deg nå ut til seere som snakker et annet språk enn videoens originalspråk, men også personer med nedsatt hørsel.

Kontakt oss i dag, og motta undertekst av høy kvalitet!