Hvordan bruke iMovie?

Hvordan bruke iMovie til å lage og redigere videoer? Ved hjelp av dette populære redigeringsprogrammet fra Apple kan du enkelt og effektivt gi filmen din en profesjonell touch.

Vi skal her forklare deg hvordan du kan bruke iMovie på ulike enheter, enten det er snakk om iPad, iPhone eller Mac.

Hvordan bruke iMovie?

Hva er iMovie?

iMovie er et populært program fra Apple sin programserie iLife, og lar deg raskt og enkelt redigere dine egne videoer. Brukergrensesnittet er oversiktlig og intuitivt, slik at selv nybegynnere kan få glede av programmet.

Gjennom iMovie kan du blant annet legge på effekter på videoen i etterkant. Her er noen av funksjonene og mulighetene iMovie byr på: 

 

 • Legge på visuelle effekter
 • Legge på musikk og lydeffekter
 • Lek med overganger
 • Klipping
 • Stabilisering
 • Voice over
 • Rulletekst
 • Eksport av video til andre medier
Sjekkliste: Hvordan bruke iMovie?

Hvordan lage film i iMovie på Mac?

iMovie er aller enklest å ta i bruk på en Mac, siden du da får en oversiktlig og romslig skjerm å jobbe på. Selve råmaterialet til videoen har du sikkert klart allerede, og dette trenger du å laste opp i iMovie før du setter i gang.

Nedenfor skal vi gi deg en enkel innføring i hvordan du tar i bruk iMovie på en Mac for første gang. Her er fremgangsmetoden:

 1. Klikk på iMovie-ikonet i Launchpad eller direkte på verktøylinjen
 2. I iMovie-programmet klikker du på «Opprett ny»
 3. Velg ønsket videofil fra «Biblioteker» i sidemenyen
 4. Gi et navn til videoen (valgfritt)
 5. Rediger filmen ved hjelp av de tilgjengelige verktøyene

Det finnes utallige muligheter. Du kan legge på lyd, bilder og andre effekter i filmen, eller klippe videoen din slik du ønsker. Vi rekker ikke å gå gjennom alle mulighetene i denne guiden, men nedenfor beskriver vi hvordan du legger på lyd på filmen din.

Personer som ser på film: Hvordan bruke iMovie til filmredigering?

Legge til musikk

Hvordan bruke iMovie når du ønsker å legge på musikk? Musikk kan gjøre videoen din mer proff på 1, 2, 3, og kan også være stemningsskapende. Mange bruker også musikk som et virkemiddel, for eksempel når de skal lage en reklamefilm.

Det kan også være aktuelt å legge på effektlyd, noe som kan gjøre filmen ekstra spennende og proff. Vi har en egen guide om effektlyd du kan sjekke ut.

Dersom du ønsker å legge på musikk til en video i iMovie, er det nokså enkelt å gjøre dette. Slik går du frem, steg for steg:

 

 1. Klikk på «Audio» i iMovie
 2. Se gjennom lydfilene som vises fra spillelistene dine, eller last ned en ny lydfil
 3. Dra lydfilen over på tidslinjen, og plasser den der du ønsker at lyden skal starte
Hvordan bruke iMovie?

Hvordan bruke iMovie på iPad eller iPhone?

Brukergrensesnittet på iMovie er forholdsvis gjenkjennbart på en iPad eller iPhone, sammenlignet med det du ser på en Mac (desktop). Ved hjelp av et nettbrett eller en mobiltelefon kan du enkelt lage proffe videoer i 4K, og legge på mange kule effekter.

Før du kan redigere videoen din, må du opprette et filmprosjekt. Dette gjør du ved å gå frem på følgende måte:

 1. Klikk på «Opprett» (under prosjektnavigering)
 2. Velg «Film»
 3. Velg bilder og videoer du ønsker å inkludere i prosjektet
 4. Velg «Opprett film» helt nederst på skjermen

Deretter kan du redigere videoen din på samme måte som du ville ha gjort på en Mac. Brukergrensesnittet kan ha noen små ulikheter, men mulighetene er de samme!

To personer jobber på PC: Hvordan bruke iMovie?

Kan jeg legge på undertekster i iMovie?

Ja, det er mulig å legge på undertekster i iMovie. Dette kan du gjøre ved å ta i bruk «Title»-verktøyet. Du kan da velge hvor på skjermen du ønsker at undertekstene skal vises (for eksempel midtstilt nederst på skjermen).

Du kan også time teksten slik at den passer til det som blir sagt i videoklippet. Du kan redigere teksten slik du selv ønsker, og prosessen er relativt enkel. Det kan imidlertid ta lang tid å lage undertekst, noe som gjør at mange ønsker hjelp til akkurat denne biten.

Fire personer fra ulike deler av verden: Hvordan bruke iMovie og nå ut til flere gjennom undertekster?

Hvorfor ha undertekster på filmen?

Det er flere gode grunner til at du bør inkludere undertekster i filmen din. Den kanskje mest åpenbare grunnen er at personer som snakker et annet språk enn filmens originalspråk kan forstå innholdet.

Om de for eksempel prater på norsk i klippet, kan engelske undertekster la deg nå ut til flere. Husk også at undertekster er praktiske med tanke på at folk kan tolke det som blir sagt selv om lyden på videoen er avslått.

For mennesker med nedsatt hørsel er undertekster også et viktig verktøy. Uten undertekst har ikke disse personene mulighet for å tolke innholdet, dersom budskapet kommuniseres gjennom lyd.

Motta hjelp med undertekster og lær mer om hvordan du kan bruke iMovie

Motta undertekst til din video

Hvordan bruke iMovie? Dette brukervennlige videoredigeringsprogrammet er enkelt å sette seg inn i, enten du redigerer filmen din fra Mac, iPad eller iPhone. Du kan blant annet klippe filmen og legge på lydeffekter med noen enkle tastetrykk.

Du kan også bruke iMovie til å legge på undertekst. Dette kan være ganske tidkrevende. Om du ønsker hjelp med undertekst til videoen din, kan Din Undertekst hjelpe deg rask og effektivt.

Våre skribenter har lang erfaring med undertekst, og kan levere subtitles av høy kvalitet på kort tid. Kontakt oss i dag for mer info!