Hvordan få film fra videokamera til PC?
For å videre bearbeide film fra et videokamera, får man tilgang til mange gode verktøy på en PC. Alt fra enkle grep, som klipping, til mer ekstensiv bearbeidelse som å legge til animasjon, lyd og musikk, kan gjøres på en PC, med rett programvare.
De fleste datamaskiner, uansett om de bruker Windows eller MacOS, vil ha videoredigerings programmer tilgjengelige gratis, og ofte også installert som standardprogram. Filoverføring fungerer også godt mellom en PC og videokameraer.
Det finnes mange forskjellige gode programmer som gjør overføring av filer mellom tilkoblede enheter mye enklere, som man finner på internett. Enkelte av disse programmene vil også kunne koble seg opp mot nettverk og eksterne kilder, og kunne flytte filer mellom dem.
Så gjelder det å ha rett programvare og få utført godt arbeid for å virkelig løfte filmen din i ettertid. Ved å klippe og legge til effekter, lyd og musikk og skape en helhetsfølelse, og eventuelt transkribere eller få skrevet undertekster, for å komme helt i mål. Alt dette kan utføres på en PC.
Fra tape til digital
Enkelte, spesielt eldre kameraer bruker tape for å ta opp og lagre video, hvis man ikke kobler det direkte til en digital lagringskilde. Man kan da konvertere dem til digitale filer, ved hjelp av forskjellige hjelpemidler. Det finnes lesere som kan gjøre hele jobben for deg.
Du kan da spille av filmen og ta den opp samtidig som den spilles av, ved hjelp av programvare laget for akkurat dette formålet. Hvilket program avhenger av enheten du bruker. Disse filene vil da kunne brukes akkurat som alle andre videofiler og redigeres videre, med annen programvare.
Fordelen med å gjøre det på denne måten er at du får lagret filmen både digitalt og fysisk. Dette er sikrere, da man alltid vil ha en sikkerhetskopi om noe skulle gå galt med PC-en eller man skulle miste tapen, for eksempel.
Digital overføring
Den digitale overføringen er mye enklere. Man kan enten overføre filer via utforskeren, hvis kameraet tillater det, enten via blåtann, trådløst nettverk eller ledning. Dette vil avhenge av hvilket kamera man har. Enkelte kameraer vil også kreve at du bruker samme metode som ved tape.
Det spørs som sagt på hvilket kamera man har, og hvilke innstillinger og valgmuligheter det tillater, men de fleste videokameraer kommer med en ledning som tillater deg å se filene i utforskeren på PC-en. Herfra kan man da bare dra filene over til der man ønsker å lagre dem på PC-en.
Noen kameraer tillater også direkte opplastning eller lagring på eksterne enheter eller servere, og man kan da bare hente dem ut derfra på PC-en i ettertid. Da for eksempel skyløsninger, hvor filene blir lastet opp på nett, og kan lastes ned fra alle mulige enheter.
Man kan også bruke skytjenester for å overføre filmen fra enhet til enhet, eller for å dele den med andre, slik at de også kan laste den ned og bearbeide den. Lagring i skyen kan samtidig være skummelt for mange og man må være forsiktig med hva man legger der, da det kan ende på villspor.
Undertekster som virkemiddel
Undertekster hjelper med å skape forståelse og gjør sluttproduktet, altså filmen din, mye mer tilgjengelig. Man kan dele videoen med folk som kun snakker andre språk, som sliter med hørselen, og er generelt støttende i delingen av filmen din, når den er ferdig.
Gode undertekster må være presise, tydelige og riktig plasserte, for at folk skal klare å følge dem. Arbeidet med å lage dem er derfor tidkrevende, men gir mye til et prosjekt, og løfter profesjonaliteten. Det finnes også mange måter å både bruke og lage dem.
Man kan ta i bruk automatisk underteksting i diverse sosiale medier og videodelingskanaler, eller man kan skrive egne undertekster ved hjelp av verktøy laget for akkurat dette. Et av standardformatene for undertekster er .SRT, og disse filene kan lastes opp sammen med filmer.
Alle de store plattformene tillater opplasting av SRT-filer sammen med videofiler, og legger da til disse som undertekst spor. Hvis ikke kan man alltids legge dem ved, som når man sender eller laster ned filmer, hvor man ofte finner slike undertekstspor.
Trenger du hjelp med undertekster?
Undertekster tar lang tid å skrive, hvis de skal være noe særlig gode. Man må være veldig nøyaktig i timingen for at underteksten skal dukke opp, og når den forsvinner igjen, for å passe til selve filmen og ikke røpe noe, eller henge etter.
Holder man på med et stort prosjekt, kan dette være veldig mye arbeid i forhold til hvor mye det gir, selv om det gir veldig mye. Da kan vi hjelpe deg. Vi produserer undertekster for deg, og kan tilpasse dem til dine behov, og til ditt prosjekt.
Din Undertekst kan skrive gode undertekster for deg og levere dem klare i SRT-format, på både norsk og engelsk, og med eventuelle andre forbehold du måtte ønske, som for eksempel tilrettelegging for hørselsproblemer, som ofte krever litt ekstra informasjon om for eksempel lyder i bakgrunnen.
Gi filmene dine et løft, og gjør delingen enklere, uten å måtte gjøre det tidkrevende arbeidet for det! Flere vil kunne nyte og forstå ditt prosjekt, din video og man virker mer profesjonelle og er klare for andre eventuelle utfordringer og behov som kan oppstå.