Hvordan lage film på PC?

Det å lage film er noe mange drømmer å kunne gjøre, og det er enklere enn noen gang å gjøre, rett fra PC-en din. Hvordan man går frem, og hvor mye tid og krefter man ønsker å bruke på det er det eneste som setter grenser. Har man et webkamera, kan man gå gjennom hele prosessen på PC-en!

Hvordan man går frem, avhenger av hvilken type film man ønsker å lage. Enten man ønsker å lage en film ut av bilder og video man har fra før, eller har en idé man vil realisere som man ikke har materialet til, kan det hele settes sammen på en PC, gjennom enkel videoredigering.

Det finnes forskjellig utstyr man kan bruke for å gi filmen nye høyder mens man skyter materialet, og det er metoder og hjelpemidler man kan bruke i redigeringsfasen for å løfte filmen enda mer. Undertekster er et godt eksempel på dette, og er med på å gjøre delingen mer mangfoldig.

Mann som kommer til unnsetning for å lage film på PC

Videoredigering på Mac eller Windows

Mac maskiner kommer med iMovie som standard, og dette programmet fungerer veldig godt for enkle filmer. Windows PC-er pleide også å komme med Windows Movie Maker som standard, men ikke nå lenger. Det finnes likevel mange forskjellige gratis applikasjoner i butikken deres.

Videoredigering er avhengig av at man allerede har noe å jobbe med, enten det er noe man har skutt og laget for dette formålet, eller videofiler, sanger og bilder man har liggende og vil legge sammen. Alt dette materialet legges da inn på en tidslinje og man kan flytte det rundt slik man vil.

Gode videoredigeringsprogram tillater flere spor, slik at man kan legge ting oppå hverandre, for eksempel for å legge bilder oppå en video, eller sørge for at alt kan flyttes i tid, separat. Man kan også klippe og legge til effekter, basert på hvilken programvare man bruker.

Det er mye utstyr man kun bruke når man lager film på PC

Utstyr man kan bruke

Det finnes mye utstyr man kan ta i bruk, både før og etter redigeringsfasen. Når man filmer, tar opp lyd, eller tar bilder, for eksempel. Det trenger ikke å være dyrt, og man kan ofte oppnå samme effekt med litt god gammeldags kreativitet, og har man en nyere mobiltelefon, kan den gjøre mye.

En god lydopptaker vil være veldig nyttig, og her er moderne mobiltelefoner mer enn gode nok for små prosjekter. Disse lydopptakene kan da overføres til PC-en din og legges rett inn i redigeringen. Ta gjerne også opp lyder fra omgivelsene, som rasling i løv eller prat fra gaten, som egne opptak.

Et ring-lys kan også brukes for å gi bedre lys hvis man tar opp video, spesielt inne. Lyssetting er noe av det viktigste man kan gjøre for å løfte en film, så et par gode lyskilder, er absolutt å anbefale. Her kan man også lage til ting med lommelykter og for eksempel laken eller putetrekk, for myke lys.

Det finnes mange gratis hjelpemidler man kan bruke for å lage video

Gratis hjelpemidler for å redigere video

Når man kommer til redigeringen, er det også mange gratis hjelpemidler man kan ta i bruk. Selv om man ofte får mer profesjonelle resultater og mer avanserte valgmuligheter når man betaler, er et godt, gjerne også gratis, redigeringsprogram det viktigste hjelpemiddelet man har.

Når man har programvaren klar, er det lurt å lære seg tastatursnarveiene forbundet med programmet. Dette vil spare deg mye tid, og gjør redigeringen veldig mye enklere. Et tips er å bruke et tastatur man ikke er redd for, og skrive på knappene hva de gjør. Dette kan også kjøpes ferdiglagd.

Det siste hjelpemiddelet vi anbefaler er undertekster. Når filmen din er ferdig skutt, redigert og eksportert, er det mer eller mindre kun dette og distribusjon som står igjen. Undertekster er veldig effektive og relativt enkle å lage, og hever filmen din enormt.

Tre skribenter klar til å hjelpe deg med underteksting

Undertekster skaper forståelse

Gode undertekster, gjerne flere av dem, er med på å skape forståelse. Jo bedre undertekster man har og jo flere valgmuligheter man har blant dem, jo flere kan se filmen din og skjønne det som blir sagt, eller få med seg lyder og andre ting som ofte går umerket.

Hørselshemmede vil sette enormt stor pris på dem, gjerne da også med forbehold om dette. For enkelte er de ytterst nødvendige for å få med seg noe utover det som skjer visuelt. Det samme vil gjelde folk som lærer seg språk, eller for filmer laget på, for eksempel engelsk som skal deles i Norge.

Gode undertekster tar lang tid å lage, men det finnes hjelp å få, og det er definitivt verdt å sette seg inn i. De mest populære sidene for opplasting av video tillater opplasting av egne undertekst filer, som vi i Din Undertekst kan hjelpe deg med å lage, slik at du sørger for at alle kan nyte den gode filmen din.