Hvordan lage film?

Det finnes utallige måter å lage film på, hvordan er opp til formål, utstyr man har tilgjengelig og hva man føler for. Man kan gå ut og filme med et kamera, man kan legge sammen forskjellige bilder, snutter og lydklipp og man kan lage digitale animasjonsfilmer.

Det de fleste tenker på når man sier «film» er oftest filmet innhold, gjort med et kamera. Dette kan gjøres helt enkelt med en mobiltelefon, eller med ordentlig utstyr, som filmkamera og annet eksternt utstyr, som mikrofoner og lys. Det kan også brukes til forskjellige formål, og i forskjellige formater.

Filmer kan også redigeres og tusjeres i ettertid, og her også finnes det enklere programvare, som kan brukes direkte på mobiltelefonen, på en PC eller et nettbrett. Det finnes også mer profesjonelt utstyr man kan bruke, som miksepulter, og lignende, som man finner i et studio.

Hva man skal bruke innholdet til dikterer hvor viktig det er at utstyret er på plass, og i de aller fleste tilfeller holder det med gratis programvare og utstyr man allerede har, for eksempel på mobiltelefonen. Dette tillater også for enkel deling i kanalene du foretrekker, for eksempel SoMe.

Programmer som iMovie og Movie Maker

Det finnes som sagt forskjellig, gratis programvare man kan bruke, for eksempel iMovie på en Mac eller Movie Maker på en Windows-maskin. Disse er enkle å bruke, men har mange gode verktøy, som man ikke finner på, for eksempel mobiltelefonen sin, men også disse enhetene har kommet seg.

Mobilprogramvare har nå kommet veldig mye lenger enn de hadde for bare et par år siden. Videoinnhold deles hele tiden, og har tatt over for veldig mye av SoMe-innholdet, hvor bilder og tekst pleide å være kongen. Mange foretrekker faktisk å bruke mobilen over en PC for dette.

Enkelte ting, som for eksempel undertekster, anbefaler vi ikke å lage i slik programvare, da det finnes annen gratis programvare man kan bruke til dette. Undertekster er også viktig når man deler dette innholdet, da vi blir et mer og mer globalisert samfunn, og behovet for felles forståelse har vokst.

Dette kan være spesielt viktig for en bedrift, da man gjerne har ansatte som har disse behovene, eller som hadde satt pris på å kunne tolke gjennom å lese, istedenfor å høre på hva som blir sagt. Man kan også lage flere spor for undertekster, til forskjellige formål og målgrupper.

Bilder kan for eksempel bli film

Hvis man foretrekker å dele bilder, eller bare vil legge sammen bilder på en morsom måte, kan man også gjøre dette på de fleste enheter, med gratis programvare, og ofte i selve «galleri»-tjenestene til enhetene dine, som for eksempel mobiltelefoner, nettbrett og PCer.

Her liker mange også å legge til enten sanger eller andre lyder for å skape stemning, og da blir også undertekster relevant igjen. Disse gjør det lettere for alle å forstå, og kan for mange være helt nødvendige, for eksempel ved nedsatt hørsel, eller for noen som prøver å lære et språk.

En slik film er fin å bruke i mange sammenhenger. Skal du på julebord, vil en god bilde-collage være en fin måte å enten vise frem morsomme eller rørende bilder, gjerne da med sang på toppen og da kan undertekster for eksempel, være til hjelp om man ønsker å få med andre i sang.

Disse filmene kan også brukes til å vise frem forskjellige bilder i SoMe kanaler, som er spesielt lurt hvis man har mange bilder å dele, så man slipper å laste opp alle hver for seg, og det er lett for brukere eller kunder å se dem, samlet i et enkelt innlegg.

Presentasjonsfilm i bedrifter

Et annet tilfelle hvor film kan være et godt alternativ, er i bedriftsammenheng. Nå som teknologien har blitt en så stor del av hverdagen vår, er det mange som foretrekker å lage en film av presentasjonen sin, istedenfor å avholde et møte for å presentere «live».

Dette kan også brukes til å deles om man skal presentere digitalt, for eksempel på Zoom eller Teams. Her vil det da også være lurt med undertekster, da det kan oppstå tekniske problemer som gjør at man ikke hører hva som blir sagt, eller om man ikke har tilgang til veldig avansert utstyr.

Har man en nettside for bedriften sin, er det også lurt å ha filmer som presenterer bedriften tydelig på fremsiden. Dette skaper interesse og trekker øynene mer enn bare et bilde. Nettsiden din blir mer dynamisk og man kan dele mer innhold, på mindre fysisk plass.

Skal man lage bedriftsfilm, er det viktig at du har tillatelse til å for eksempel filme på firmaets område, få lov av alle som er med i filmen å dele den, og det er også lurt å bruke offisielle eiendeler som firmaet kan ha, for eksempel logoer og slikt, slik at det ikke kan brukes av andre.

Få hjelp med undertekster!

Har du laget en film, men føler at det kanskje er noe som mangler? Er filmen din tekstet? Hvis den ikke er det, så kan det være det som er løsningen på problemet ditt.

Jeg kan jo ikke tekste en film, tenker du kanskje da. Men du har ingen grunn til å fortvile, for det kan vi i Din Undertekst! Vi bistår deg gjerne i arbeidet med å tekste filmen din. Ta kontakt med oss i dag!