Hvordan legge til tekst på film?

Å legge til tekst på film, altså undertekster, er en fantastisk måte å sørge for at du når så mange du kan med budskapet ditt, og er for mange nødvendig for å kunne nyte og forstå det du har laget. De skrives i helt enkle tekstformater og kan lastes opp sammen med filmene og videoene dine.

SRT-formatet, som undertekster gjerne kommer i, er enkelt formulerte tekstfiler, som inneholder informasjonen som kreves for at teksten skal vises slik som man ønsker. Det finnes også avanserte programmer med mange forskjellige valgmuligheter for arbeid med teksten.

Det kan likevel utføres enkelt, i Notepad, TextEdit eller word og lagres med en .SRT-ending. Man kan også legge denne filen inn i selve filmfilen eller brenne den på selve filmen, eller bruke verktøy direkte i opplastingen, enten manuelt eller ved bruk av automatiske undertekster.

Mann sitter på en stabel med bøker mens han legger på tekst på filmen sin

Teksting på YouTube

YouTube er en av aktørene som tilbyr teksting med egne verktøy, og egne SRT-filer lagt ved i opplastningen. Man kan generere automatiske tekster gjennom deres egne systemer. Disse fungerer helt okay til kortere videoer hvor det ikke er så farlig om absolutt alt er riktig.

Man får en del feil, og det lønner seg alltid å ha SRT-filer av høy kvalitet, som ofte er den enkleste, raskeste og mest profesjonelle og treffsikre måten å levere undertekster på. Det er tidkrevende arbeid, men det finnes heldigvis profesjonell hjelp å få.

YouTube har en veldig god videospiller, med mange verktøy og valgmuligheter, inkludert en sporvelger for undertekster. Man kan laste opp flere spor, gjerne på forskjellige språk, og med forbehold om hørselsproblemer som da vil inneholde bakgrunnslyder eller musikk.

Tekstene på YouTube følger samme timingen som du har skrevet inn i SRT-filen, og om du har timet den riktig, vil de vises på rett tidspunkt. Dette er egentlig alt en SRT-fil trenger å inneholde, som vi kommer litt inn på nedenunder i artikkelen.

Arbeid med teksting av film

Hvordan fungerer det?

En helt enkel undertekst fil, fungerer slik at man har skrevet inn tidspunktet teksten skal vises, hva som skal stå, og man kan også legge til andre kommandoer som endrer utseende til teksten. De mer avanserte programmene gjør det enklere å plassere underteksten, og utforme den.

Når alt dette er på plass er det bare å fylle inn selve teksten på linjene under. Formatet teksten blir satt opp i, ser slik ut:

1
00:00:00,000 –> 00:00:01,000
[Lyd] Hei, jeg er en undertekst
Og jeg er en undertekst som dukker opp under.

Som du kan se i figuren over, kan man være så nøyaktig med tiden som man bare vil og det er også viktig å være oppmerksom på at man er, når man skriver dem. Det merkes fort om undertekstene dukker opp til feil tidspunkt eller er der for lenge. Det krever mye presisjon og tid.

Når man har skrevet filen ferdig finnes det som sagt ekstra valgmuligheter for videre formatering, deriblant simple tekstformaterings koder, eller mer avanserte, egne programmer, som lar deg flytte og redigere utseende til underteksten. Man kan da begynne å tenke på hvordan man vil bruke den.

Mann roper i megafon: Slik blir undertekster et godt verktøy

Hvordan skal du bruke din undertekst?

Hvordan du har tenkt å bruke underteksten vil utgjøre en stor forskjell i hvordan du formaterer den, lagrer den og distribuerer den. Når du deler en video i en e-mail, er en enkel SRT-fil å anbefale for den tar liten plass og kan enkelt legges ved sammen med videoen eller en lenke til en video.

Man kan også brenne teksten inn på selve filmen som kan være lurt når man skal vise den frem kun en gang, eller i planlagte show, som i møter eller skolesamlinger. Da slipper man tekniske problemer eller at noe forsvinner eller mangler.

Flere spor er alltid lurt å ha, da man kan trenge flere språk, eller tilrettelegge for dem som ikke hører så godt, og i det tilfellet skriver man inn ting som skjer i bakgrunnen, eller som kun lager en lyd og ikke gir noe visuelt inntrykk. Dette kan man løse med å ha flere SRT-filer.

Med flere undertekst spor når man et bredere publikum og kan sende filmen din til hvem det skulle være, på et internasjonalt plan, og det er jo fint, når verden begynner å bli så globalisert og inkluderende som den gjør. Alle skal få ta del i kunnskapsformidling og underholdning.

Motta hjelp med teksting av film

Din Undertekst gjør arbeidet for deg!

Det er tidkrevende, irriterende nøyaktig arbeid, og er i og for seg selv, et eget yrke i bransjen. Det er ikke alle som liker å utføre det, men det gjør heldigvis vi! Om du ikke har tid i prosjektet ditt, eller bare ønsker å kunne fokusere på andre deler og slippe å tenke på det, kan vi hjelpe deg.

Man lærer seg triks og utarbeider metoder som funker og gjør arbeidet raskt, og sørger for god kvalitet, men uten erfaring er det tungt og langtrukkent arbeid. Vi vil gjerne hjelpe deg med å gi deg gode undertekster som matcher det fantastiske innholdet du har laget!

Vi kan gjøre undertekstingen for deg, og levere godt skrevne SRT-filer, tilpasset dine ønsker og behov, både på norsk og engelsk, og med de tilretteleggelser du ønsker. Vi kan levere flere spor, og du vil kunne slappe av og vite at du kan dele budskapet og kunnskapen din med mange flere.