Hvordan redigere video på PC?

Videoredigering kan enkelt gjøres på bortimot alle PC-er. Det finnes gratis programvare og på mange PC-er er disse programmene standard og allerede installerte. Det finnes også tyngre programvare, som koster penger, men jobber litt hardere og har flere valgmuligheter.

Når du har filmet og fått overført filene til en PC, bør du allerede ha en røff plan for hva du skal gjøre med materialet, og da sette i gang med eventuell klipping og tilrettelegging, og effekter og andre former for bearbeidelse som kan gjøres i etterkant.

I hovedsak handler det om å redigere videoen, på et passende vis til formålet, og ferdigstille den til deling eller fremvisning. Med god klipping, musikk og lyd, og passer på å lagre i rett format i forhold til hvordan den skal deles eller vises, mangler det bare undertekster.

Undertekster er et eksempel på bearbeidelse som gir filmen eller videoen din et løft, og forenkler deling, samtidig som det sørger for at flere kan forstå materialet. Undertekster sørger for at alle får med seg det som deles, selv om de har nedsatt hørsel, eller andre grunner til å trenge dem.

Folk som samarbeider om å redigere video på PC

Enkle videoredigering grep på PC

Grepene som er nevnt over i forhold til videoredigering, som klipping, undertekster, og mange andre virkemidler som lyssetting, musikk og tillegg av lyd fra eksternt spor, kan gjøres enkelt på en PC. Gratis programvare som iMovie for Mac eller tilsvarende Windows programmer funker for alle.

Om du er nybegynner og skal legge ut videoer på nett eller skal lage mer profesjonelle oppsetninger, gjerne også i jobbsammenheng, er det lurt å ikke bare sende ut eller vise frem rått materiale, men bearbeide det og ferdigstille det. Det kan hende man har lest noe feil eller ønsker å legge til noe.

Ved å klippe til videofilene dine eller kutte ut enkelte deler og flytte rundt på dem, i tidslinjen, og eventuelt tilpasse til et lydspor eller musikk, ender du med et mye bedre sluttprodukt og en video med høyere produksjonsverdi, klar til å lyssettes og lage undertekster osv. til.

Undertekster er også et ganske enkelt grep, som man kan ta for å løfte prosjektet sitt. Det er tidkrevende, avhengig av hvor lang video man lager og kan gjøres på mange vis. Profesjonelle undertekster kommer i formatet SRT, og kan legges ved under deling.

Person med et dokument om hvorfor bruke undertekster

Hvorfor bruke undertekster?

Undertekster er et fantastisk virkemiddel for forståelse og inkludering i deling av en video. Det gjøres enkelt i tilpasset programvare eller «for hånd,» med et tekstbehandlingsprogram og en videospiller, eller genereres automatisk. Undertekster gir alle mulighet til å forstå det som skjer i videoen.

To vidt forskjellige eksempler på tilfeller hvor undertekster kan være helt nødvendige kan være at man har nedsatt hørsel eller at man prøver å lære et språk eller få informasjon på et språk man ikke snakker og forstår. Her vil da undertekster kunne skape kunnskapsdeling utover egne landegrenser.

Mange videoer som inneholder tale, bruker engelsk for å nå et evig mer globalisert marked. Er man da en norsk aktør, som også vil satse innenlands, holder det egentlig med norske undertekster, da folk i større grad forstår engelsk, iallfall om de får litt hjelp.

Undertekster kan brukes til både Snapchat, YouTube og andre SoMe og videoopplastnings nettsteder, og gjør dem enklere å følge, uansett hvor lang videoen din er. De sørger for at alle kan se på og nyte innholdet ditt, selv med lyden av, som mange foretrekker.

Alternativer for underteksting

Alternativer for underteksting

Det finnes både alternativer for hvordan man produserer og hvordan man bruker undertekster. Programvare gir deg formaterings valg og man kan brenne dem fast i en videofil eller bare legge den ved. Det hele vil avhenge av prosjektet man jobber med, og hva som trengs.

Enkelte aktører tilbyr automatisk underteksting av innhold, noe som fungerer tålig bra, men bare til et visst nivå. Det anbefales egentlig ikke, men fungerer bedre enn ingenting for kortere, klarere videoer. Er det helt klart og tydelig hva som blir sagt i filen, kan det fungere kjempebra, men det er sjeldent.

Man kan også som sagt velge hvordan undertekstene skal se ut, ved å endre farge, størrelse, legge til kursiv og fet tekst, og når man er ferdig med å formatere den kan man enten brenne den inn i selve videoen, eller sende den som vedlegg i en e-mail, samt laste den opp, som SRT-fil på f.eks YouTube.

Motta hjelp til undertekster

Din Undertekst leverer SRT-filer!

Vi tilbyr undertekster på engelsk og norsk, tilpasset til ditt prosjekt. Vi kan levere undertekster med forbehold om hørsels nedsettelse, og kan levere flere spor til det du trenger. Disse sporene leveres i formatet SRT, og kan lastes opp sammen med video i standard opplastingskanaler eller i en mail.

Et godt undertekst spor er lurt i jobbsammenheng, for eksempel om man skal vise frem en film i et møte, eller presenterer for ansatte. De er også veldig fine å ha om man deler innhold på nett, sånn at alle kan forstå dem, og valgmuligheter mellom språk har blitt standard, og nesten forventet.

Gode undertekster vil utgjøre en enorm forskjell, og er tidkrevende arbeid. Det krever at man er nøyaktig og det er ofte et arbeid man skulle vært foruten, spesielt om man er uerfaren. Her kommer vi inn, og kan som sagt hjelpe deg uansett formål, og leverer i standardformater.