Hvordan klippe film?

Selve prosessen for hvordan man klipper film, er enkel nå til dags, med så avansert og god programvare man har tilgjengelig. Alle programmer for filmredigering vil ha en tidslinje hvor man kan gjøre klipp kortere eller lengre, eller legge dem sammen med andre klipp.

Man finner ofte også en egen knapp for å klippe ut deler av et filmklipp, eller dele det i to, da gjerne symbolisert med en saks. Dette kan brukes for å legge til forskjellige effekter på forskjellige deler av klippet, eller for å flytte dem og bruke dem andre plasser.

Filmklipping er en viktig del av filmproduksjonen, og skjer i post-produksjonsprosessen. Det gjøres sammen med et team ledet av en regissør og er med på å skape en helhetsfølelse, underbygger dramaturgien og er med på å skape og bringe frem følelser i handlingen til filmen.

Samarbeid: Hvorfor klippe film?

Hvorfor er filmklipping viktig?

Klipping i film har vært en ting så lenge film har vært mulig, og er et av de mest grunnleggende verktøyene man bruker for å redigere film. Det er viktig for å skape en helhetlig følelse og underbygger dynamikken, og setter den generelle tonen i filmen.

Alle filmer benytter seg av klipping, til det punktet hvor å skyte en hel video, nesten uansett hvor kort, i en tagning er enormt imponerende. Man slipper at alt går helt perfekt, og man kan bruke mange dager på å filme hver scene. Til og med scenene vil være klippet opp i ettertid.

For klippingen er noe av det første som skjer i post-produksjonsprosessen i filmproduksjon. Det er her man finner det uttrykket man var på jakt etter, og en regissør vil kunne føle seg frem til hva som vil se best ut. Dette gjelder både for korte og lange filmer, uansett formål.

Et filmproduksjons team vil alltid ha en filmklipper, eller noen som har filmklipping som et av sine ansvarsområder. Denne personen går gjennom de råe materialene, for å, sammen med en regissør finne frem til det endelige uttrykket, som gjør at en film spilles som den gjør.

Sjekkliste: Hvorfor er klipperytme viktig

Hvorfor er klipperytme viktig?

Klipperytme, altså hvor hyppig man bytter til en annen vinkel, eller en annen del av historien, enten redigert fra det samme filmklippet, eller et helt annet, underbygger noe voldsomt dynamikken og dramaturgien i det som skjer. Det må ikke skje for fort, i forhold til hva som skjer, og ikke for sakte.

Klipper man på rett tidspunkt i forhold til handlingen, ender man opp med et mye bedre enderesultat. En veldig spennende og dramatisk scene kan for eksempel ta i bruk rask klipping, eventuelt gjøre klippene kortere og kortere for å bygge opp, sammen med musikken, til noe stort.

Klipperytmen spiller også en rolle for musikken, spesielt hvis den komponeres. Musikkvalg og klipperytme setter den generelle tonen og er med på å skape profesjonalitet, og bringer frem følelsene i filmen.

Musikerne og komponistene, og direktørene for musikkvalg, har mye å gjøre med filmklipperne da arbeidet deres må passe sammen, og blir også ofte gjort sammen med eller under regissøren, for å finne frem til disse følelsene, fra handlingen, og bringe dem ut i filmen.

Mann redigerer filmen sin på PC og legger på CGI-effekter

Kryssklipping

Kryssklipping er en forlengelse av dette verktøyet, hvor man klipper sammen materiale fra forskjellige steder, for eksempel en sang fra et sted og et bilde fra et annet, som en slags effekt. Det gjøres ofte for å skape humor eller for å virke misvisende, da eksempelvis i propaganda.

Et eksempel mange er kjent med er morsomme klipp av kjendiser som er klippet sammen til å si noe de egentlig ikke har sagt, mikset sammen til en sang. Et annet eksempel er tabloidnettsider som klipper sammen forskjellige nyhetssaker for å inkriminere eller krenke.

Kryssklipping kan også brukes i vanlige filmer, eller kunstfilmer, som en slags collage, så lenge man har rettighetene til å dele det man bruker. Man ser ofte klipp av presidenter som sier ting de ikke har sagt, eller som ute av kontekst blir helt feil, i profesjonelle Hollywood filmer. Dette er kryssklipping.

Tre personer ser på film med CGI-effekter

Filmproduksjon som bransje

Bransjen har mange fagfelt, med utallige utdanninger og spesialiteter man kan tilegne seg. Filmklipper er en av disse spesialitetene. Jobben blir ofte gjort sammen med et team, hvor alle har ansvar for sitt eget felt, eller eventuelt flere. Man kan også jobbe på tvers av fagfeltene.

Man jobber under en regissør som har den generelle tanken om hva som skal lages i hodet, mens teamet under skal ha roen på hvordan det gjøres. Et annet eksempel på et fagfelt innenfor filmproduksjon er undertekster. Dette arbeidet blir gjort helt til slutt.

Som undertekster får man da altså sitte å se ferdigstilte filmer, ofte før de blir utgitt noe sted, og får ta del i en voldsomt spennende bransje. Dette gjelder også for filmklippere og alle de andre forskjellige fagfeltene og jobbene som faller under filmproduksjon.

Få hjelp med undertekst til film som har CGI-effekter

Din Undertekst kan hjelpe deg!

Hvis du har en film som allerede har gått gjennom produksjonsprosessen, med både musikk-teamet, filmklipperen, spesialeffekter og filmen er ferdigstilt, er det bare undertekster som gjenstår. De spiller en viktig rolle for forståelse, og er noe alle ønsker å kunne ta i bruk når de ser filmer og videoer.

Undertekster hjelper med forståelse gjennom at flere kan forstå hva som blir sagt. Hvis man eventuelt skal dele en film med noen som ikke forstår språket som snakkes, eller noen som sliter med hørselen, vil undertekster være det perfekte verktøyet for å fremdeles la dem ta del i delingen.

Vi kan hjelpe deg med undertekster på både norsk og engelsk, og med og uten forbehold for hørselshemmede, levert slik du trenger dem, og gjerne også flere spor, som er lurt å ha tilgjengelig. De fleste digitale flater tillater i dag opplasting og bruk av dem, og også flere spor.

Undertekster leveres i et standardformat, kalt SRT som kan brukes på de fleste plattformer, og kan anvendes i de aller fleste mediespillere på både PC og MAC, og er lett å redigere i etterkant, skulle det være nødvendig. Undertekster kan også spaltes sammen med selve videofilen og deles slik.