Kontentum

Kontentum er en viktig del av lydsporet i mange spillefilmer, og kan bidra til å gjøre filmen din mer gjennomført og realistisk. Både lydeffekter og ulike former for atmosfærelyd kan løfte filmen til nye høyder.

I denne artikkelen kan du lære mer om kontentum og andre filmlyder. Finn ut hvordan du kan treffe et størst mulig publikum med lyd og undertekst!

Hva er kontentum?

Hva er kontentum?

Kontentum er en type filmlyd, og omfatter diverse lydeffekter og såkalt atmosfærelyd i filmproduksjoner. Kontentum er imidlertid også noe som tas i bruk i sceneforestillinger på teater, i TV-programmer eller på radio.

Ordet kontentum betyr «sammenbinding» eller «sammenfatning» og stammer fra ordet «continere». Eksempler på kontentum kan være motordur fra trafikk eller et fly, latter, eksplosjonslyder, fuglekvitter eller andre lyder som binder sammen innholdet i filmen.

Ved hjelp av kontentum kan man sørge for at filmen skaper en tydeligere atmosfære. Filmlyden er et effektfullt virkemiddel, og vil også kunne bidra til at seeren kan leve seg inn i handlingen.

Kontentum legges i veldig mange tilfeller på filmklippet eller forestillingen, og er ikke en lyd som kommer naturlig fra handlingen i den aktuelle scenen. Et eksempel er at det legges på en smellelyd idet noen slår til noen i en filmscene. Dette lager ikke mye naturlig lyd.

Mann leter etter info: Hva er kontentum?

Hva slags filmlyder finnes utenom kontentum?

Kontentum er noe som finnes i de fleste filmer, TV-serier og teaterforestillinger. Men dette er langt fra den eneste lyden man kan høre i filmer flest. Det er nemlig også vanlig med reallyd, som er lyder som er naturlig forekommende i filmen.

Når det spilles inn en film vil både lyd og bilde kunne fanges opp. Lyden som naturlig hører med kan være lyd av noen som snakker (dialog), trafikkstøy eller vind.

Filmmusikk er også en egen type filmlyd, og brukes ofte i tillegg til reallyd og kontentum. Med filmmusikk kan man bygge opp spenning, skape grøss eller gjøre en scene morsommere. Filmmusikk og kontentum er begge viktige virkemidler i film.

Mann jobber med redigering av film: Lær mer om kontentum

Hvordan formidle kontentum til seere som er hørselshemmede?

Som filmprodusent er det viktig å lage en film som vil treffe bredt. Jo flere seere man kan få, jo mer inntekter vil filmen generere. Samtidig har man et visst ansvar for å ikke ekskludere enkelte grupper fra å kunne få glede av filmen. Et eksempel er hørselshemmede.

Heldigvis finnes det løsninger som gjør at man kan nå ut til personer med nedsatt hørsel. Undertekster for døve og hørselshemmede kan inkludere forklaringer av lydeffekter og kontentum, så vel som en skriftlig fremstilling av dialog.

Dermed kan personer med nedsatt eller manglende hørsel fortsatt få glede av filmen din. Husk også på at undertekst kan være praktisk når du ønsker at personer som snakker andre språk skal kunne tolke filmens innhold.

Undertekst er også et flott verktøy som lar deg formidle filmens handling til de som av ulike grunner ser på filmen med lyden avslått. Undertekster er for øvrig også kjekt å ha når man ser på film samtidig som man knasker på chips!

Få hjelp med undertekst: Slik formidler du kontentum til hørselshemmede

Motta undertekst til film, TV og andre produksjoner

Kontentum er et viktig virkemiddel innen TV, teater og film, og innebærer at det legges på effektlyder og atmosfærelyd på scenene. Dette kan bidra til at filmen eller forestillingen blir mer effektfull og spennende!

Med undertekst i en film kan dessuten kontentum og annen lyd formidles på tvers av språk og hørselshemninger. Din Undertekst lager subtitles av høy kvalitet, og hjelper deg gjerne med filmprosjektet ditt.

Vi har lang erfaring med undertekster, og sørger for at budskapet ditt formidles på en god måte. Vi kan selvfølgelig også lage tekstbeskrivelser av kontentum for personer med nedsatt hørsel.

Kontakt oss i dag og motta hjelp med undertekst!