Lage film – 5 steg til suksessfilmen

Hva gjør en film til en suksessfilm? Det er ikke alltid lett å vite, og man kan angripe det fra mange vinkler, avhengig av hvilket formål man har med å lage filmen, hvilken del av produksjonen man tilhører og hvor stor frihet man har i form av budsjett, medarbeidere, utstyr og tjenester.

Stegene som du kan følge for å stille sterkest i å lage en suksessfilm skal beskrives i denne artikkelen, og omtaler hvorfor, hva og hvordan, for et slikt prosjekt. Man må ha et formål med filmen sin. Hva har ført til at du ønsker å lage denne filmen? Tenk deg nøye om og begynn å visualisere.

Man må visualisere prosjektet, slik at man sørger for at alle som jobber med det er på lik linje når man arbeider og for å videre arbeide med hvordan man ønsker å filme og hva som trengs for å få dette til. Dette er avhengig av hvilket utstyr man har selv eller eventuelt kan få tak i til produksjonen.

Når du har anskaffet utstyret og har klare visjoner for hvordan du vil ta opptak for filmen din, er det bare å skyte i henhold til visualiseringen, storyboard-ene, eller lignende, og starte å redigere. Klipp til de forskjellige filmopptakene du har og legg til eventuelle lydspor, og avslutt med undertekster.

Mann snakker om hvordan han vil lage film

Formål

Hvorfor vil du lage en film? Har du noe du vil dele? Med en film kan man dele informasjon, man kan underholde, man kan påvirke, man kan presentere produkter og man kan vist frem et budskap, på en god måte, for å fange oppmerksomhet og holde den over lengre tid.

En god film kan være en film som gir godt innblikk i en sak, byr på et budskap fra et interessant perspektiv, eller gir mening i en eller annen form, for folk som ser den, som knytter ulike følelser til den, avhengig, som sagt, av hvilken type film man lager. Man kan f.eks. også lage bedriftsfilm

Filmer for bruk internt i en bedrift kan for eksempel informere om et nytt prosjekt, eller en intern endring i bedriften, mens filmer lagd for å deles utad, fremdeles i bedriftssammenheng, kan være mer følelsesladde og selgende, og blir da som oftest brukt for markedsføring.

Så uansett hvilket formål du har, så er film et godt medium, og det finnes gode plattformer for deling av meninger, budskap, informasjon og underholdning, i videoform, som er veldig gunstige å kunne bruke til å dele og uttrykke seg. Film er et visuelt medium, og presentasjonen betyr mye.

Mann som prøver å få frem sin visjon ift å lage film

Visjon og visualisering

Du bør ha en visjon for hvordan du tenker å presentere filmen, hvordan den visuelt vil se ut. Ved å visualisere tankene du har rundt budskapet ditt eller informasjonen du deler, blir det lettere å konkret filme dem slik at de kan redigeres til å passe din visjon for sluttproduktet, altså selve filmen.

Det finnes ulike måter å visualisere en idé på. Du kan lage et moodboard, et storyboard, tegne dine tolkninger og visjoner for enkeltscener eller elementer som bør være med i filmen. Alt du kan komme på som kan være til hjelp for å visuelt vise frem filmen din, før den lages. Enten på papir eller digitalt.

Dette gjør at andre som jobber på prosjektet lettere kan forstå hva det er du tenker, og gjør at du holder deg tro til det du så for deg til å begynne med. Dette kan selvfølgelig endres underveis, men det det er greit å ha noe å kunne følge, hvis man skulle være usikker, og for kontinuitet i arbeidet.

Et manuskript kan også være en form for visualisering. Ved å lese en eventuell dialog som er skrevet for å dele informasjonen eller en beskrivelse av hva du ser for deg skjer i filmen, kan for eksempel regissører og skuespillere, eller kameraoperatører, forstå visjonen din mye bedre.

Sjekkliste: Utstyr man trenger til å lage film

Utstyr og budsjett

Når det kommer til å faktisk filme, må du ha alt utstyret på plass, og sørge for at det som trengs, er mulig å få tak i på ditt budsjett. Hvis ikke må du kanskje gå tilbake og se på andre muligheter, og tilrettelegge for dette. Det kan gjelde stort, tungt utstyr som kameraer eller diverse tjenester.

Utstyr for høykvalitets filmproduksjon er ofte veldig dyrt, og kan ofte leies. Det kan også hende du lager en film som foregår i omstendigheter som du må tilrettelegge for, ved å bygge et sett, og kjøpe inn eventuelle rekvisitter og forskjellig utstyr som kreves for tillegg av effekter, som f.eks. røyk og lys.

Man kan også utføre veldig høy kvalitets video, men for litt mindre prosjekter, for eksempel for opplasting på YouTube med mindre utstyr, som er rimeligere og enklere å sette opp og bruke. Det finnes også ekstrautstyr man kan bruke til mobiltelefonen sin, som droner og mikrofoner.

Så finn ut hva som passer til ditt budsjett, og sammen med din visjon, kan du gå ut og filme og samle inn klipp som til slutt vil ende opp som din ferdige film. Så gjelder det å få filmen overført til en enhet for redigering, se gjennom hvilke klipp man skal bruke og starte med å bearbeide dem.

PC som blir brukt til planlegging av lyssetting i film

God redigering

God redigering gjøres som regel på en datamaskin. Etter man har fått gjort filmene om til formater som programmene for redigering av video kan bruke, som kan kreve bearbeidelse, før de kan brukes på en PC, avhengig av utstyret du bruker, er det bare å sette i gang med å sette klipp sammen.

Redigering av video er arbeid med mange forskjellige sider. Du har lyd, du har lys, du har klipping og kutting, du har komposisjon, du har ekstra effekter du kan legge til, og det finnes ikke grenser for hvor omfattende slikt arbeid kan være. Heldigvis er det mange som spesialiserer seg i felt.

Når videoen er ferdig redigert, med alle klippene kuttet til og lagt i rett rekkefølge og med musikk og alle eventuelle animasjoner eller tilleggselementer lagt til, gjenstår det bare å få den eksportert og lagret og overført til de formatene man trenger den i. Så gjenstår bare undertekster.

Motta hjelp med undertekster: Hvordan bli sponset på YouTube?

Gi et løft til din film

Din film vil få et løft av å ha gode undertekster. Undertekster finner du på filmer på kino, filmer på strømmetjenester på nett, på mobilen i sosiale medier, ja, overalt. Undertekster legges til en film enten som en ekstra fil i en forsendelse eller opplasting, eller brent på filmen, slik at den alltid vises.

Undertekster gir deg muligheten til å dele filmen din mye enklere og til mange flere. Du kan ha flere undertekst spor, som enkelt kan velges mellom i alle de største strømmetjenestene og videoavspillerne, så lenge de er lagret sammen med filmen, eller lastet opp sammen med den.

Din Undertekst kan hjelpe deg med dette tidkrevende arbeidet, som en tjeneste for å gi ditt prosjekt et løft, og hjelpe deg med å skape forståelse for informasjonen, underholdningen eller budskapet, uansett hva det måtte være. Dette blir mer og mer aktuelt, i et mer og mer globalisert marked.