Lyssetting i film

I film har lyssetting stor betydning for hva slags stemning som kommuniseres til seeren. Lys og skygger kan tilføre dramatikk og spenning i produksjonen din, og er et effektivt virkemiddel innen film og TV.

Med riktig lyssetting i film kan du sørge for at filmen går fra å være middelmådig til fantastisk. Her skal vi dele noen tips!

Tre personer demonstrerer lyssetting i film

Ulike former for lyssetting i film

Når du skal spille inn en film er det lurt å tenke over belysning. Enten du utnytter det naturlige dagslyset eller bruker lamper, kan du skape den stemningen du er ute etter.

Lyssetting er ikke bare relevant i drama- eller skrekkfilmer. Du vil også kunne se at produsentene leker seg med lyssettingen i dokumentarer, intervjuer, romantiske filmer og komedier.

Mann jobber på filmsett med lyssetting i film

Mykt og hardt lys

Det kanskje viktigste å tenke over er hvorvidt du skal bruke mykt eller hardt lys i filmscenen du spiller inn. Mykt lys vil for eksempel fås om du spiller inn filmen utendørs i overskyet vær. Med mykt lys vil det bli minimalt med skygge og myke overganger.

Det er vanlig å bruke mykt lys som hovedlys i en film. Du kan også skape mykt lys ved hjelp av lamper. Dette kan du oppnå om du bruker en lampe eller annen lyskilde som er større enn personen eller objektet du filmer. Reflektorer og filtre kan også være til hjelp.

Hardt lys gir en annen effekt, og vil gi kraftigere skygger og tydeligere kontraster. Dette kan bidra til å skape en mer dramatisk effekt i filmen din. Du kan oppnå hard belysning om du bruker en lyskilde som er mindre enn objektet du filmer. Direkte sollys vil også gi hardt lys.

Det er for eksempel vanlig å bruke hardt lys om man skal filme et politiavhør eller en skummel scene i en skrekkfilm. Hardt lys kan imidlertid også fungere bra om du ønsker å fremheve strukturer og farger – for eksempel i en naturdokumentar.

Fire personer snakker om lyssetting i film

Lystemperatur

Ved hjelp av lys kan du skape en helt unik stemning i filmen din. Tenk blant annet over temperaturen på lyset du bruker. Skal du spille inn en koselig eller romantisk scene, kan varm belysning gjøre susen.

Levende lys (stearinlys eller et knitrende bål) vil for eksempel kunne gi en lun og hyggelig stemning i filmen. Det samme gjelder en oransje solnedgang. På motsatt vis vil kaldt, blått lys ha en motsatt effekt. Kjølig lys brukes derfor ofte i skrekk- og actionfylte filmer.

Mann snakker om lyssetting i film via SMS

Andre lyseffekter i film

I en film vil du også kunne påvirke stemningen og atmosfæren ved å benytte deg av andre lyseffekter.

Skal du for eksempel lage en skrekkfilm, kan blinkende lys i taket eller lynglimt gi en skummel og ubehagelig stemning. Når lyset slukkes vil hverken karakterene i filmen eller seeren vite hvor morderen skjuler seg, noe som gjør filmen ekstra nervepirrende!

Vinkel på belysning kan også bidra til å skape spennende effekter. Dersom du lyser med en lommelykt på et ansikt i mørket, vil ansiktet ofte se skumlere ut om lyset kommer nedenifra. Du kan også belyse et ansikt fra siden i et mørkt rom (med hardt lys), for en skummel effekt.

Dame som jobber med lyssetting i film

Andre tips til deg som lager film

Lyssetting i film er utvilsomt viktig, og et av de beste virkemidlene som finnes når du ønsker å få frem en viss stemning. Husk imidlertid også på å ha et bra lydspor i filmen. Film uten musikk er ikke det samme! Litt bakgrunnsmusikk kan bidra til at filmen blir enda mer engasjerende for seeren.

Husk også på at filmens handling har mye å si. Sørg for at manuset bærer handlingen i filmen på en god måte, og følg gjerne en klassisk dramaturgisk modell.

Ellers kan vi tipse deg om å inkludere undertekst i filmen. Dette vil sikre at så mange som mulig får glede av produksjonen din. Med undertekst kan du nå ut til målgruppen din på tvers av språk, og seeren kan nyte filmen til og med når lyden er avslått eller lav.

Det er også verdt å merke seg at personer med nedsatt eller manglende hørsel kan få glede av filmen når det finnes undertekst.

PC som blir brukt til planlegging av lyssetting i film

Motta hjelp med undertekst til film

Lyssetting i film er blant de mest sentrale virkemidlene vi har, og vil bidra til at du kan fremheve en spesifikk atmosfære eller stemning i produksjonen din. Både vinkling, lystemperatur, hardt lys og mykt lys er blant lyseffektene du kan ta i bruk.

Husk også på andre virkemidler, som lyd og bakgrunnsmusikk. Det er for øvrig også lurt å ha undertekster til filmen, slik at handlingen og dialogen kan tolkes av flest mulig.

Dersom du har behov for undertekster, kan Din Undertekst hjelpe deg. Våre dyktige tekstbehandlere kan lage undertekst til både små og store produksjoner, og du kan se frem til høy kvalitet – hver gang.

Kontakt oss i dag om du ønsker undertekst!