Merverdiavgift ved filmproduksjon

Fra en filmelskers synsvinkel kan det å jobbe med filmproduksjon se ut som et kjempemorsomt yrke. Og mesteparten av tiden er det nok også det. Prosessen byr også på mange arbeidsoppgaver bak kulissene. Vi kan blant annet nevne merverdiavgift på filmproduksjon.

Om man jobber med filmproduksjon (og er den som har hovedansvaret for produksjonen), må man passe på at alt går riktig for seg. Dette innebærer blant annet å organisere betalingen av merverdiavgift.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på merverdiavgift i forbindelse med filmproduksjon!

Kostnader og mva ved filmproduksjon

Hva er filmproduksjon?

Film er et veldig populært medium som både unge og gamle mennesker har et forhold til. I 2021 har film kanskje blitt en ekstra viktig del av hverdagen til mange.

Det er mange mennesker som anser film for å være blant de beste formene for underholdning. Film er noe helt annet i dag enn det var før, for nå har vi så godt som ubegrenset tilgang på dette mediet.

Filmhygge forutsetter imidlertid at noen har brukt tid, energi og penger på å produsere innholdet. Formelt sett kan film beskrives som et audiovisuelt medium, og de som jobber med filmproduksjon jobber med å kombinere levende bilder, lyd og eventuelle andre elementer.

Størrelsen på en filmproduksjon kan også variere. For eksempel tar det ikke like lang tid å produsere en kortfilm på et par minutter, som det gjør med en lengre spillefilm på mellom 1,5 og 2 timer. 

Mva for filmproduksjon

Start din egen filmproduksjonsbedrift

Om du ønsker å jobbe med filmproduksjon, er det mange måter å gå frem på.

Du kan i mange tilfeller studere filmproduksjon på skolen om du kan velge studieretning selv. Studieretninger som «medier og kommunikasjon» på videregående og «filmproduksjon» på bachelor- eller masternivå er et fint utgangspunkt.

Men dette er ikke den eneste måten du kan jobbe med filmproduksjon på. Yrkestitler som filmregissør, filmklipper og lignende er ubeskyttede yrkestitler, noe som betyr at du ikke er avhengig av utdanning for å kunne jobbe med det. I stedet kan du ta opp et kamera, trykke «start» og lære underveis.

Mange års erfaring med filmproduksjon på fritiden kan være like bra som både bachelor- og mastergrader. Faktisk er erfaring i seg selv nok til å starte sin egen filmproduksjonsbedrift, om dette er noe du virkelig brenner for.

PC-skjerm for arbeid med filmproduksjon

Enkeltpersonforetak (ENK) eller aksjeselskap (AS)?

Det finnes flere måter å starte sin egen filmproduksjonsbedrift på. Om du fremdeles er i startgropa og trenger litt tid til å finne ut hvor veien skal gå videre, er kanskje et enkeltpersonsforetak (ENK) veien å gå. Dette er noe alle kan gjøre, og det er helt gratis.

Hvis du derimot føler at filmproduksjon er noe du skal drive med for alltid – og du i tillegg har spart opp litt penger – kan det å starte sitt eget aksjeselskap (AS) være lurt.

I 2021 er enkeltpersonsforetak (ENK) like vanlig som aksjeselskap (AS), så du trenger på ingen måte å føle deg presset til å hoppe rett på et aksjeselskap. Dette valget sier ingenting om din profesjonalitet, så det trenger du ikke å bekymre deg for.

Dame arbeider i filmbransjen

Hva er merverdiavgift?

De fleste som har et forhold til penger, har hørt uttrykk som «merverdiavgift», «mva.» eller «moms». Merverdiavgift innebærer at en prosentandel av alt man kjøper og selger beskattes til staten.

Går du kanskje på kino for å se en film med venninne- eller kompisgjengen en gang i blant? Da må du betale for inngangsbilletten din, og en del av det du betaler går rett i statskassa. Om du ber om kvittering for kjøpet, så kan du se hvor mye av billettpengene som er mva.

Men det er ikke bare kunder som er nødt til å betale merverdiavgift. Dette er også noe bedrifter er nødt til å betale, og da regner man ikke med merverdiavgiften bedriften samler inn fra kundene på vegne av staten.

Husk at du i noen tilfeller kan søke om støtte til filmproduksjon, noe som gjør det enklere å håndtere de løpende kostnadene.

 

Mva på norsk film

Undersøk om du er skattepliktig

Om du driver din egen filmproduksjonsbedrift, eller leker med tanken på å starte en, er det viktig at du undersøker hvorvidt du er skattepliktig eller ikke.

I Norge er den generelle regelen at de fleste bedrifter er skattepliktige. Dette varierer imidlertid basert på hvor mye hver enkelt bedrift tjener. Noen bransjer er også fritatt fra å betale skatt.

Om du driver en filmproduksjonsbedrift og er registert som et AS, så faller du innunder kategorien «Produksjon av film, video og fjernsynsprogrammer», samt næringskode 59110. Dette er en bransje som ikke omfattes av fritaket, og bedriften din er derfor pålagt å betale skatt.

Filmprodusent leser om mva for filmproduksjon på mobil

Husk å betale merverdiavgift på filmproduksjon

Om du er relativt ny innen filmproduksjon, er det ikke uvanlig at det kan gå litt fort i svingene. Og da er det enkelt å overse enkelte ting – som for eksempel skatt og merverdiavgift på filmproduksjon.

Vi anbefaler at du setter deg godt inn i alle regler for skatt og avgifter. Dette vil gagne bedriften din på sikt.

En filmprodusent har mange arbeidsoppgaver. Dette inkluderer regnskap og beskatting, men også produksjon av video og undertekster. Trenger du hjelp?

Kontakt Din Undertekst i dag, og motta ferdig undertekst!