Redigere film på Mac 

Synes du det er gøy å lage filmer på hobbybasis? Eller drømmer du kanskje om å kunne leve av å lage bra filminnhold? Er du i besittelse av en Apple-maskin, har du mange muligheter foran deg. Men, hvordan går man egentlig frem for å redigere filmer på Mac? 

Her er noen tips! 

Mann når ut til målgruppen: Hvordan redigere film?

Rediger film på Mac og andre Apple-enheter 

Enten du har iPhone, iPad, MacBook eller iMac, finnes det gode muligheter for filmredigering. Det å redigere film på Mac, altså Apples stasjonære datamaskin, er imidlertid spesielt brukervennlig. Dette fordi du får en stor og fin skjerm å jobbe på. 

Mac-maskinene gir deg muligheten til å skape og tilpasse dine egne videoer. De har dessuten innebygde verktøy og profesjonelle videoredigeringsprogrammer. Dette gjør prosessen både enklere og mer effektiv.   

Mange av de samme løsningene er også tilgjengelige på andre Apple-enheter. Men dette vil som regel innebære at du får en mindre skjerm å jobbe fra. 

Mann jobber på laptop med dataanimasjon i film

Hvordan redigere video på Mac? 

Det å redigere film på Mac er enklere enn du kanskje tror. Ved hjelp av brukervennlige programmer kan selv nybegynnere oppnå et godt resultat. Du kan for eksempel justere lyd og bilde, eller legge på effekter. 

Her er fremgangsmåten! 

1. Velg et videoredigeringsprogram

Mac leveres med iMovie, et program som er forhåndsinstallert på maskinen. Dette brukervennlige og kraftige videoredigeringsprogrammet er supert for alle nybegynnere.   

Hvis du trenger mer avanserte funksjoner, kan du vurdere å bruke profesjonell programvare som Final Cut Pro eller Adobe Premiere Pro, som begge er tilgjengelige for installering via App Store.  

2. Importer videoene dine

Etter at du har installert et videoredigeringsprogram, er neste steg å importere en video. Dette gjør du for eksempel ved å koble kameraet eller mobiltelefonen til Mac-en din og overføre videoopptakene dine til datamaskinen.  

Du kan også importere eksisterende videofiler som ligger på harddisken. Åpne deretter videoredigeringsprogrammet og opprett et nytt prosjekt for å redigere filmen på Mac-en.  

3. Organiser prosjektet

Når du har importert videoene dine, kan du begynne å organisere dem i tidslinjen. Dra og slipp klippene i ønsket rekkefølge og klipp bort uønskede sekvenser.   

Du kan dessuten justere overgangene mellom klippene for å skape en jevn flyt i filmen. Klipping av filmen er smart å gjøre innledningsvis, før du går i gang med videre redigering. Det er tross alt ikke noe poeng i å bruke tid på redigering av materiale du ikke skal bruke.  

4. Legg til effekter og overganger

Programmer som lar deg redigere film på Mac gir deg et bredt spekter av effekter og overganger. Disse kan du kan bruke for å forbedre filmens visuelle uttrykk og kvalitet.   

Du kan for eksempel legge til titler, tekst, musikk, lydeffekter, filtre eller justere fargeinnstillingene. På den måten kan du gi filmen din den ønskede stilen og stemningen! Skal du for eksempel lage en skrekkfilm, kan et litt kjølig filter gjøre susen.  

5. Rediger lyden

Lyd er like viktig som bildene i en film. Hva ville vel en skrekkfilm vært uten skummel musikk i bakgrunnen, eller forvrengte stemmer? Fjerner man lyden forsvinner også mye av dynamikken og spenningen.  

Juster lydnivået, og legg til bakgrunnsmusikk eller voiceover ved behov. Du kan også fjerne uønsket støy eller forstyrrelser fra opptakene dine. Og husk, diverse lydeffekter kan implementeres for å forsterke filmopplevelsen!  

6. Finjuster og eksporter

Når du er ferdig med å redigere filmen på Mac-maskinen din, bør du gå gjennom filmen for å sikre at alt ser ut som ønsket. Finjuster gjerne lyd, klipp eller effekter som trenger en siste finpuss.   

Så snart du er fornøyd, kan du eksportere filmen i ønsket format og oppløsning. Videoredigeringsprogrammene gir deg vanligvis flere eksportalternativer. Ja, som egne forhåndsinnstillinger for deling på sosiale medier eller opplasting til videoplattformer! 

Mann som sitter på PC og lager undertekster

Lek deg når du skal redigere film på Mac 

Når du først begynner å redigere film, blir du kanskje ikke 100 % fornøyd de første gangene. Men husk – alt blir bedre med trening! Det viktigste er at du har det morsomt underveis. Lek deg gjerne litt rundt med programmet for å bli kjent og teste ulike ting.   

Ikke vær redd for å «ødelegge» filmen. I de fleste tilfeller kan du angre redigeringsvalgene du gjør. Utforsk funksjonene og mulighetene i programmet du velger, og eksperimenter med forskjellige teknikker og effekter.  

Følger du de overnevnte trinnene, er du godt i gang med å redigere en film på Mac-en din. Merk deg likevel at de ulike programmene kan by på litt forskjellige fremgangsmåter. Noen programmer har kanskje ikke like mange eller gode redigeringsmuligheter. 

Din Undertekst

Trenger du undertekst til filmen din? 

Når du skal redigere film på Mac kan du også legge til undertekst. Dette er en mulighet i noen programmer, men ikke alle. Mange synes at det er litt vanskelig å lage undertekst, siden prosessen krever både god timing og evnen til å forkorte setninger.  

Dersom du trenger hjelp, kan Din Undertekst bistå deg. Vi har lang erfaring med produksjon av undertekst til filmer og snutter. Kontakt oss i dag for flere gode tips!