Redigere film?

Det å redigere film er ofte nødvendig om videoen din skal oppnå den kvaliteten og det uttrykket du ønsker. Enten det er snakk om å legge til lydeffekter, musikk, farger eller kontraster, kan redigeringsarbeidet løfte filmen til nye høyder.

I denne guiden kan du lese mer om hvordan du redigerer film og hvilke redigeringsmuligheter som finnes!

Hvordan redigere film?

Hvordan redigere film?

For å kunne redigere film er du som regel avhengig av et redigeringsprogram. I programmer som lar deg redigere videofiler finnes det et bredt spekter av redigeringsverktøy, noe som lar deg endre på alt fra lyd til bilde. Du kan dessuten klippe videoen og legge til effekter.

Nøyaktig fremgangsmåte for å redigere film vil naturligvis kunne variere fra redigeringsprogram til redigeringsprogram. Som regel er det nokså enkelt å komme i gang siden det finnes mange intuitive og brukervennlige redigeringsprogrammer.

Last opp videofilen din og bruk redigeringsverktøyene som trengs for å gi filmen din uttrykket du er ute etter. Husk at ulike programmer ofte byr på forskjellige verktøy. Muligheten for å klippe og endre på lyd/lys finnes imidlertid i de fleste programmer.

Dame som jubler: Slik kan du redigere film gratis

Kan jeg redigere video gratis?

Ja, det er fullt mulig å finne gratis programmer som lar deg redigere film på en enkel og effektiv måte. Her er en oversikt over noen gratis videoredigeringsprogrammer som gir deg tilgang på mange nyttige funksjoner: 

 • DaVinci Resolve
 • Shotcut
 • Lightworks
 • Movie Maker Online
 • Hitfilm Express
 • Microsoft Video Editor
 • Apple iMovie

Movie Maker Online er ikke et program som må lastes ned eller installeres, for her kan du redigere filmen din direkte i nettleseren. Programmer som Lightworks kan lastes ned til en rekke operativsystemer og enheter fra nett.

Noen programmer følger med enheten din. Kjøper du for eksempel en Mac, får du tilgang på iMovie. Windows-PC-er har Microsoft Video Editor innebygget i systemet. Hva slags enhet du har vil derfor kunne påvirke hvilket program som passer best for deg.

Datamaskin for filmredigering: Slik kan du redigere film

Hva er beste redigeringsprogram for video?

Mange av de gratis videoredigeringsprogrammene vi har nevnt ovenfor fungerer svært bra, og kan til og med brukes av proffer. Det kan imidlertid være visse begrensinger i gratisprogrammene når det kommer til hvilke funksjoner du har tilgang på.

Dersom du har behov for mer avanserte videoredigeringsverktøy, finnes det også programmer som er designet for proffer. Vi snakker da først og fremst om premium-programmer som koster litt penger. Her er noen av de aller beste alternativene dine:

 • CyberLink PowerDirector
 • Adobe Premiere Pro
 • Apple Final Cut Pro X

 Blant de overnevnte programmene er kanskje Adobe det mest kjente. Dette programmet brukes ofte til store filmproduksjoner. Filmredigering i Adobe kan du lese mer om, her!

Fire personer jobber med å redigere film

Videoredigering på YouTube

Dersom du skal lage videoer til YouTube, kan du også redigere videofilen direkte i videodelingstjenestens egen videoredigerer. Slik går du frem: 

 1. Logg deg inn på YouTube Studio
 2. Gå til «Innhold» i menyen som finnes til venstre på skjermen
 3. Velg videoen du skal redigere ved å trykke på tittel/bilde
 4. Trykk på «Redigerer» i menyen

I YouTube Studio kan du blant annet trimme eller klippe bort spesifikke deler av filmklippet ditt. Husk at du også kan bruke de overnevnte redigeringsprogrammene når du skal lage filmer til YouTube, dersom du redigerer videoen før den lastes opp.

Sjekkliste for deg som skal redigere film

Ulike funksjoner i programmer som lar deg redigere film

Når du skal redigere film er det greit å tenke over hva slags funksjoner du kan ha bruk for før du bestemmer deg for videoredigeringsprogram. Her er noen av funksjonene som kan være aktuelle for filmredigerere: 

 • Klipping
 • Lydeffekter
 • Endring av farger
 • Lyseffekter
 • Filtre
 • Legge til rulletekst
 • Lage undertekst
 • Endre hastighet

Det finnes altså mange funksjoner som lar deg endre på råmaterialet du har spilt inn. Hvilke som egner seg for din film avhenger av hva slags effekter og uttrykk du ser for deg.

Person med datamaskin: Slik kan du redigere film

Glem ikke undertekst når du skal redigere film

Vi har så vidt nevnt undertekst som en av funksjonene du kan finne i videoredigeringsprogrammer. Dette er imidlertid et punkt det er ekstra lurt å investere tid i, siden du kan nå ut til mange flere seere med undertekst.

Du kan ha undertekst på samme eller et annet språk enn filmens originalspråk. Om du har norsk tekst til en norskspråklig film kan dette være nyttig siden seerne kan få glede av filmen din også når lyden er slått av eller dempet.

Undertekst er også nyttig med tanke på at personer med manglende eller redusert hørsel kan se på filmen. Med subtitles kan du dessuten la seere som snakker et annet språk få mulighet til å nyte filmen, dersom du har undertekst på ulike språk.

To hender som hilser: Motta undertekst og lær mer om det å redigere film

Bestill ferdig undertekst hos oss

Når du skal redigere en film finnes det mange ulike redigeringsprogrammer som kan benyttes, og mange av disse er både gode og gratis. Vi kan for eksempel nevne Lightworks, iMovie og DaVinci Resolve.

Noen videoredigeringsprogrammer lar deg legge til undertekst. Dette kan imidlertid være tidkrevende arbeid, og ikke alle programmer tilbyr funksjonen. Om du ikke kan eller ønsker å lage undertekster selv, finnes det heldigvis hjelp å få.

Din Undertekst lager undertekster for både små og store filmproduksjoner. Enten du har et lite klipp som skal deles i sosiale medier eller en større filmproduksjon, kan vi lage undertekster av høy kvalitet.

Kontakt oss og bestill manuelt utarbeidede undertekster med lynrask levering!