Spesialeffekter i film
Spesialeffekter i film gir filmskapere endeløse muligheter når det kommer til utforming av karakterer, landskap og lignende. De visuelle effektene som kan lages gjennom programmer gjør det mulig å skape ting man ikke hadde klart gjennom ordinær filming.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på spesialeffekter i film. Lær mer om teknikken, og finn ut hvilke muligheter som finnes!
Hva er spesialeffekter i film?
Spesialeffekter i film er effekter som bidrar til at man kan skape det visuelle uttrykket man er på jakt etter. Teknikken kalles gjerne også for SFX eller FX, som står for «special effects».
Betegnelsen VFX eller «visual effects» brukes gjerne når effektene legges til i filmen etter at den er spilt inn. Slike effekter legges vanligvis til i filmen ved hjelp av egne programmer.
Dersom man legger til spesialeffekter i en film mens den spilles inn, er det snakk om ikke-digitale effekter – også kjent som «practical effects». Dette er altså ikke noe man redigerer inn i filmen i etterkant, men heller fysiske effekter.
Ved hjelp av spesialeffekter kan man for eksempel manipulere bildet slik at seeren kan se en skapning eller hendelser i bakgrunnen som ikke finner sted i virkeligheten. Det kan for eksempel være snakk om dinosaurer, eksplosjoner eller naturkatastrofer.
Ulike typer spesialeffekter man ofte bruker i film
Det finnes veldig mange forskjellige spesialeffekter i filmens verden. Vi skiller som nevnt mellom fysiske eller praktiske effekter, og visuelle effekter som redigeres inn i filmen etterpå.
I sin mest tradisjonelle form, er spesialeffekter i film praktiske effekter som sminke, miniatyrmodeller, dukker, kulisser, lys, bakgrunnsmotiver, masker eller tablåer. Her er det med andre ord snakk om mange av de samme effektene som brukes i teaterstykker.
Det er også vanlig å bruke bluescreen, bakgrunnsprojeksjon og lignende for å legge inn ulike bakgrunner bak skuespillerne. Seeren kan for eksempel få inntrykk av at karakterene beveger seg i et spektakulært landskap, når de i virkeligheten bare er i et filmstudio.
Av VFX, altså spesialeffekter i film som legges inn etter at råmaterialet er spilt inn, kan vi nevne CGI, som er datagenererte bilder, og andre dataskapte effekter. Her er det kun fantasien som setter grenser!
Hvordan lage spesialeffekter i film?
Dersom du skal lage en film med spesialeffekter, vil fremgangsmåten naturligvis avhenge mye av hvilke filmeffekter du skal ta i bruk. Om du skal benytte praktiske effekter, holder det kanskje med noen masker eller bakgrunnsmotiver.
Skal du derimot lage VFX-effekter i filmen, er du avhengig av spesielle dataprogrammer. Skal man for eksempel benytte seg av CGI i en film, kan man bruke programmer som Adobe After Effects, Blender, Synfig Studio, Powtoon eller Autodesk Maya.
Det å faktisk bruke funksjonene krever som regel en del trening. Mange filmskapere har utdannelse i ryggen, og man har gjerne spesialisert seg på spesifikke redigeringsprogrammer underveis i studiene.
Det er imidlertid også mulig å lære seg å lage spesialeffekter i film på egen hånd. Sjekk for eksempel ut lærerike videoer og guider på YouTube, og lær om hvordan du kan lage spennende spesialeffekter i film helt selv.
Slik lager du en film som fenger publikum
Ved hjelp av spesialeffekter kan man ofte lage en film som blir visuelt engasjerende. Husk imidlertid på at spesialeffekter alene ikke er nok om du skal lage en seersuksess. Skal filmen bli best mulig, trenger du også gode lydeffekter, en god story og en spenningskurve.
Det er også viktig å tenke over hvordan dialogen formidles til seeren. Dersom originalspråket i filmen er på norsk, vil filmen neppe slå an blant de som ikke kan norsk. Da er engelsk undertekst et godt valg, siden det lar langt flere forstå og tolke innholdet i filmen.
Norske undertekster kan også være kjekt å ha – selv i en norskspråklig film. Mange synes det er enklere å følge med på filmen når det er undertekst. Da kan man dessuten følge med på filmen selv om lyden er dempet/av, eller om man har redusert hørsel.
Motta undertekst til film
Spesialeffekter i film er noe filmskapere har benyttet seg av omtrent like lenge som film har eksistert. Effektene kan være fysiske rekvisitter, masker, belysning eller sminke, eller mer avanserte visuelle effekter som lages med dataprogrammer.
Når filmen din er ferdig, bør du også få lagt på undertekst slik at flest mulig kan få glede av verket ditt. Undertekster bidrar til at du når ut til et mye større publikum, enten du har norsk eller engelsk undertekst.
Trenger du hjelp med subtitles til filmen din? Din Undertekst hjelper deg gjerne. Vi har dyktige tekstbehandlere som lager undertekster av høy kvalitet.
Bestill undertekst, og nå målgruppen din effektivt!