SRT-filer

SRT-filer er ofte det første møtet man har med undertekster. Når man laster ned eller blir tilsendt en video som skal vises med undertekster, er det som regel snakk om en fil med .srt-ending.

Filtypen er liten, enkel å jobbe med og kan brukes på de fleste systemer. SRT kan brukes på de fleste datasystemer og er enkelt å aktivere.

Formatet SRT-filer skrives i er enkelt, og de kan tilrettelegges og redigeres på enkle tekstredigeringsprogram. Filtypen er kjent for de fleste og er dermed velegnet for deling. De kan også lastes opp sammen med videoer på de fleste nettsteder for deling av denne type medier.

Her skal vi gå litt dypere inn på hva en SRT-fil er, hvordan man lager dem og hvordan man bruker dem. De er enkle å jobbe med, men tar tid å skrive fra bunnen av. 

SRT-filer til film

Hva er SRT-filer?

SRT-filer er filene som legges ved en film eller video, og inneholder all informasjonen om undertekstene. Formatet er skrevet i ren tekst, og kan redigeres i enkle tekstprogrammer som Notepad på Windows eller TextEdit på MacOS.

Filformatet er lett å ta i bruk og blir gjenkjent av de fleste datasystemer og filmavspillere. I mange tilfeller holder det at filen ligger i samme mappe som filmen eller videoen, for at den skal kunne velges som et undertekst-spor i avspilleren. I andre tilfeller er det så enkelt som å dra den inn.

Bransjefolk vil være vant med filtypen og den kan deles lett med alle. Filen tar liten plass og kan legges ved en e-post eller lastes opp sammen med videoen eller filmen din på nettet. Siden filen er såpass liten, kan man ofte også legge ved flere filer for å gi flere undertekst-spor.

Mann som koder SRT-filer

Slik lager du SRT-filer

Lurer du på hvordan du lager egne SRT-filer? Ettersom filtypen er skrevet i ren tekst, er den enkel å jobbe med. Formatet er fast, og informasjonen som kreves er tiden teksten skal vises, og hva som skal stå. Et eksempel på en linje på skjermen kan være:
1
00:00:00,000 –> 00:00:01,000
[DØR LUKKES] Hei, hvordan går det?

Alt som skal vises i underteksten er skrevet i dette formatet. Markert ved tall før tiden, i eksempelet 1, er nummeret for linjen. Flere replikker eller linjer med tekst kan vises samtidig og vil da skrives under den første linjen før neste nummererte linje.

Når du lager SRT-filer i et så enkelt format, er det bare å lagre dem med en .srt-ending og datamaskinen vil vite hvordan den skal bruke den. Det finnes forskjellige programmer man kan bruke, og man lærer seg til teknikker og metoder for å gjøre det kjapt.

Prosessen krever tid, og man må arbeide presist. Skal du lage undertekster for lange spillefilmer eller lengre videoer som skal lastes opp på nettet? Eller skal videoen kanskje deles internt i en bedrift? Uansett må du sannsynligvis legge ned mye tid i prosessen, ettersom arbeidet ofte er langdrygt om man er uerfaren.

SRT-filer for videoer

Legg underteksten inn i videoen

Man kan legge underteksten inn i videoen ved å ta i bruk forskjellige verktøy, eller ved å legge den i samme mappe som videoen. Filtypen vil gjenkjenne videoformatet og automatisk bli lagt til som en mulighet for undertekster.

Ved å legge teksten rett inn i videoen mister man mye av muligheten til å redigere den. Den blir et permanent trykk og man vil trenge en videofil for hvert spor undertekster man har. Om man vil ha oversettelser til flere språk, eller undertekster tilrettelagt hørselshemmede, kan det bli mange filer.

Flere versjoner vil skape forvirring, og det blir vanskeligere å dele videoen. Ved å ta i bruk forskjellige filer for undertekster, som er oversatt eller skrevet med annoteringer, sørger man for at delingen blir enkel, og man kan legge ved flere spor for å gi flere valg.

Filtypene for undertekster er så små at man kan legge ved flere i en mappe, sammen med den originale filmen, og enkelt dele dem.

Undertekst med SRT-filer

Motta hjelp til undertekster i dag

Ved å ta i bruk tjenestene til Din Gruppen, vil du kunne motta hjelp til undertekster i dag. Vi har godt erfarne undertekstere og audiovisuelle oversettere, og kan hjelpe deg med alt du trenger. Din Gruppen kan hjelpe med undertekster til både korte og lange prosjekter – på norsk eller engelsk.

Gode metoder og erfaringer gjør at denne typen arbeid går mye raskere. Det vil være veldig tidkrevende å gjøre jobben selv i de fleste tilfeller. Vi kan levere godt arbeid og jobbe sammen med deg på dine prosjekter fra bunnen, eller redigere og oversette eksisterende undertekster.

Kontakt Din Undertekst i dag, og motta hjelpen du trenger!