VTT undertekster

VTT undertekster er et alternativ til SRT-filformat på subtitles. Mange har nok erfaring med SRT, siden dette er det mest brukte filformatet på undertekst i verden. Med WebVTT eller VTT kan du imidlertid skreddersy undertekstene i enda større grad.

Vi skal her se nærmere på VTT undertekster og hva nøyaktig dette er. Finn også ut når dette filformatet egner seg, hvordan filen lages og hvordan du kan konvertere den til SRT.

Hva er VTT undertekster?

Hva er VTT undertekster?

VTT er enkelt og greit et filformat, og kan beskrives som en ren tekstfil som lagres i formatet WebVTT (Web Video Text Tracks). Dette filformatet inneholder en del informasjon, inkludert informasjon som opplysninger om følgende: 

  • Web-video
  • Undertekst
  • Metadata
  • Kapitler
  • Captions
  • Beskrivelser

Filformatet inneholder ikke selve videodataen. VTT undertekster er altså subtitles som er laget i VTT-format, og inneholder diverse informasjon som kan komme til nytte. I 2010 erstattet WebVTT filformatet WebSRT (Web Subtitle Resource Tracks).

Filformatet kom faktisk først på markedet i 2010, og det var Web Hypertext Application Technoloy Working Group (WHATWG) som stod bak. Formålet var å lage et filformat som kunne støtte teksting i HTML5.

Sjekkliste for VTT undertekster

Når kan jeg bruke WebVTT / VTT undertekster?

VTT undertekster kan tas i bruk for eksempel når du skal dele en video med undertekster på Vimeo eller YouTube. På disse plattformene kan man legge undertekster på filmene sine med VTT-filer.

Det er også mulig å ta i bruk VTT undertekster i mediespillere som VLC Media Player, eller VideoLAN.

Forstørrelsesglass: La oss se nærmere på VTT undertekster

Forskjell mellom SRT og VTT undertekster

Det finnes en rekke forskjeller mellom SRT og VTT undertekster. Filer av typen WebVTT må for eksempel ha UTF-8 koding, noe som ikke er et krav i SRT-filer.

Alle WebVTT-filer vil dessuten starte med linjen «WebVTT». I en SRT-fil vil det ikke være en egen SRT-kode i starten, og filen starter istedenfor med «1».

En annen forskjell mellom SRT og VTT, er at sistnevnte kan inneholde beskrivelser og metadata i rammene, noe som ikke vil være synlig for seerne.

Personer som lager VTT undertekster

Hvordan lage VTT format på undertekst?

For å kunne lage VTT undertekster må du først åpne en text editor, slik som for eksempel Notepad ++, eller Text Edit på Mac. Du må kunne kode i Unif-8. Deretter handler det om å transkribere lyden du hører til tekst.

Her er det et spesielt oppsett som skal følges. Nedenfor ser vi nærmere på et eksempel for hvordan VTT undertekster kan se ut.

Oppbygning av VTT undertekster

Hvordan er VTT undertekster bygget opp?

Komponentene i en WebVTT-fil kan variere, men alle inneholder minst to komponenter. Disse er ordet «WEBVTT» helt i starten av teksten som transkriberes, så vel som en blank linke mellom hver tekstlinje. Det blanke feltet indikerer enden på en sekvens.

Alle sekvenser starter også med en tidskode basert på timer, minutter, sekunder og millisekunder.

Ellers finnes det en rekke valgfrie komponenter, noe som inkluderer både kommentarer (NOTE) og lignende. Her er et eksempel på hvordan undertekst i VTT kan se ut:

WEBVTT – Dette er et eksempel på VTT undertekster 

1

00:00:00:01 –> 00:00:04:67 align:middle:90%

Her er teksten som vil vises på

seerens TV-skjerm

2

00:00:04:67 –> 00:00:07:65 align:middle line:90%

Her er teksten som vises

etter overnevnte tekst

Mann jobber med å lage VTT undertekster på PC

Hvordan kan man åpne VTT-filer?

Du kan åpne VTT undertekster ved å benytte deg av en tekstredigerer som TextEdit fra Apple, Microsoft Notepad fra Windows eller i GitHub Atom. Eventuelt kan du se innholdet i VTT-filen ved å dra og slippe filen i nettleseren.

Du kan åpne VTT-filer i alle de vanlige nettleserne, inkludert Safari, Mozilla Firefox, Opera og Google Chrome. Ellers kan du stort sett velge en hvilken som helst text editor.

Mann snakker om VTT undertekster

Konvertere VTT til SRT

Det er forholdsvis enkelt å konvertere VTT undertekster til SRT-format. Det finnes egne konverteringsprogrammer som kan brukes gratis. Her laster du enkelt og greit opp VTT-filen din, og velger deretter «SubRip (.srt)» eller andre formater du vil konvertere til.

Deretter er det bare å bekrefte at du ønsker å konvertere filen. Du kan så laste ned undertekstene i SRT-format innen få minutter, avhengig av størrelsen.

Tekst som handler om VTT undertekster

SRT-undertekster er gullstandarden

I undertekstens verden er det fortsatt SRT som benyttes mest. Dette skyldes blant annet at SRT er enkelt og kostnadseffektivt å produsere, enkelt å sende og at det kan benyttes i de fleste populære avspillingsprogrammer, inkludert Windows Media Player og YouTube.

Med undertekster i SRT kan du enkelt nå ut til en større målgruppe. Merk deg likevel at det kan være tidkrevende å jobbe med undertekst, enten det er snakk om SRT eller VTT.

Få hjelp med undertekst og lær mer om VTT undertekster

Motta hjelp med undertekster

VTT undertekster er subtitles som er laget i filformatet WebVTT. Dette filformatet kan inneholde mer kompleks informasjon enn SRT. Men uansett om du lager undertekster med VTT- eller SRT-format, er prosessen tidkrevende.

Dersom du ønsker å gjøre videoen din tilgjengelig for folk på tvers av språk eller hørselshemninger, kan undertekst være midt i blinken. Om du ønsker hjelp med å lage undertekster, kan Din Undertekst gjøre jobben for deg.

Våre tekstere har lang erfaring på området, og kan levere undertekst av høy kvalitet på 1-2-3. Kontakt oss i dag, og få et uforpliktende pristilbud!